Wanneer wordt een snackbui een eetverslaving en wat kan je er tegen doen?
Je kent het misschien wel, je opent een zak paprikachips en na enkele happen heb je hem volledig leeg. Of je voelt je somber en alle chocolade in de koelkast moet eraan geloven. Deze snackbuien kunnen getriggerd worden door stress en angst. Dit is echter geen onschuldig iets, want voor je het weet worden deze snackbuien een eetverslaving. Hoewel het moeilijk kan zijn om los te breken van snackbuien en een eetverslaving, zijn er een aantal tips die je kunnen helpen je gedrag te veranderen.
Wat is een eetverslaving?
Uit onderzoek is gebleken dat zoet, zout en vet een enorm verslavende werking hebben. Combineer deze drie smaken en je krijgt de ultieme omstandigheden voor een verslaving die een soortgelijk effect heeft als een drugsverslaving. De combinatie van zoet, zout en vet wordt dan ook door veel voedselproducenten uitgebuit. Denk maar aan paprikachips: overwegend zout, een tikkeltje zoet en een vleugje vettig. Het is dan ook niet zo gek dat je verslaafd kan raken aan paprikachips of gelijkaardige snacks.
Maar hoe komt dat nu? Wel, de combinatie van zoet, zout en vet zorgt ervoor dat ons brein meer dopamine gaat aanmaken. Dit stofje zorgt ervoor dat we alleen maar meer en meer van de trigger willen, tot op een punt dat we ernaar hunkeren. Zodra je deze hunkering of onschuldige craving niet meer kunt negeren en eraan toegeeft tot een punt waar het schade berokkent aan je gezondheid, speken we van een eetverslaving.
Leer je lichaam kennen
Om snackbuien in de hand te houden en een eventuele eetverslaving tegen te gaan, is het belangrijk om je lichaam goed te leren kennen. We hebben allemaal wel eens de neiging om te veel te snacken, maar het is belangrijk om te weten wanneer je lichaam écht honger heeft en wanneer het gewoon een snackbui is. Als je je lichaam kent, kun je beter begrijpen wat het daadwerkelijk nodig heeft en leer je het verschil tussen een snackbui of craving herkennen. Met behulp van onderstaande 5 tips kan je snackbuien en een eetverslaving de kop in drukken.
Tip 1. Kies voor gezonde snacks
Als je geen zoete, zoute of vettige snacks in huis hebt, kun je ze ook niet eten. Het lijkt een no-brainer, maar door ongezonde snacks uit je winkelkarretje te verbannen, kan je snackbuien en een eetverslaving tegengaan. Om niet helemaal gek te worden van je cravings, is het wél goed om enkele gezonde snacks in huis te halen. Doe je dit niet, is de kans groot dat je naar de winkel snelt om toe te geven aan je hunkeringen. Snacks met lage hoeveelheden verzadigd vet, toegevoegde suikers en zout zijn een perfect alternatief. Denk maar aan: snoeptomaatjes, wortelen, ongezouten nootjes, komkommers, crackers, druiven of appels. Bovendien bevatten deze gezonde snacks voldoende vezels, vitamines en mineralen die je kunnen helpen om je energieniveau op peil te houden en je te voorzien van de voedingsstoffen die je nodig hebt om gezond te blijven.
Tip 2. Hydrateer je lichaam
Je lichaam kent eigenlijk het verschil niet tussen honger en dorst. We ervaren het dorstgevoel regelmatig als honger, omdat we ons eigenlijk pas echt dorstig beginnen te voelen als het lichaam al aan het uitdrogen is. Daarom is het belangrijk om gedurende de hele dag voldoende water te drinken. Een andere tip is om voor elke craving en maaltijd eerst een glas water te drinken. Wedden dat jij je ineens een stuk minder hongerig voelt?
Tip 3. Plan je maaltijden
Snackbuien en een eetverslaving kunnen een grote invloed hebben op onze gezondheid en welzijn. Om dit te voorkomen, is het belangrijk om je maaltijden goed te plannen. Als je honger hebt, lonken de snelle suikers. Een gevoed lichaam heeft dan ook minder de neiging om te gaan snacken. Door je maaltijden goed te plannen, kun je honger voorkomen.
Tip 4. Ga op zoek naar andere manieren om te ontspannen
Sommige mensen grijpen naar snacks als coping mechanisme. Een coping mechanisme is een persoonlijke manier van omgaan met vervelende situaties of emoties. Een glas wijn, stukje chocolade of een lekker pak frietjes brengen dan vaak troost of comfort. Daarom is het belangrijk om op zoek te gaan naar andere manieren om je emoties en gevoelens een plaats te geven. Probeer eens een wandeling, lees een boek, mediteer of doe een leuke hobby. Uiteindelijk kunnen deze activiteiten helpen om je stress te verminderen, je stemming te verbeteren en je eetverslaving de kop in te drukken.
Tip 5. Praat met een professional
Als je worstelt met snackbuien en eetverslaving, is het een goed idee om met een professional te praten, bijvoorbeeld met je huisarts of een diëtist of dieetpsycholoog. Een professional kan je helpen begrijpen wat er aan de hand is en hoe je ermee om kunt gaan. Ze kunnen je ook adviezen geven over wat je kunt doen om je eetgewoonten te veranderen en je emotionele gezondheid te verbeteren.
Dus… worteltjes in plaats van paprikachips?
Snackbuien en een eetverslaving kunnen een grote bron van stress en ongemak zijn. Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen om deze problemen te voorkomen, zoals het volgen van een gezond dieet, regelmatige beweging en aanleren van gezonde coping mechanismen. Wanneer je erin slaagt om je snackbuien te beheersen, kun je een gezonder en gelukkiger leven leiden. Veel succes!