fbpx

De trainer komt naar je toe!

Light producten

Light-producten: niet zo licht voor je gewicht

Veel mensen ruilen normale producten steeds vaker in voor een light-variant, in de hoop enkele kilo’s kwijt te raken. Ondanks dat het wel zo gepromoot wordt, zijn light-producten daarom niet beter voor je, in tegendeel zelfs. In deze voedingsproducten wordt suiker vervangen door kunstmatige zoetstoffen, en dit laatste is niet zo onschuldig als je denkt. Kies jij ook altijd voor de light- of zero-variant, maar zonder resultaat? Lees dan snel verder, want we hebben slecht nieuws voor je. 

Wat is light?

We weten allemaal dat we suikers, verzadigde vetten en snelle koolhydraten maar beter uit ons dieet kunnen schrappen als we enkele kilo’s willen verliezen. Een makkelijke oplossing is om dan te grijpen naar light- en zero-producten, die een gezonde variant beloven te zijn. Zo kan je blijven genieten van je favoriete eten, zonder al te veel te moeten inboeten. 

Light klinkt als een puik plan, want suikers, zoals we ze kennen, worden inderdaad verbannen uit de ingrediëntenlijst van light-producten. Hetzelfde geldt voor ongezonde vetten en zout. Om de smaak en textuur van het origineel voedingsproduct te behouden, worden er alternatieve ingrediënten toegevoegd, zoals verdikkingsmiddelen, conserveringsmiddelen en kunstmatige zoetstoffen. De light-varianten van voedingsproducten vind je vaak terug in de vorm van frisdrank, margarine, zoetjes, zuivelproducten, chips en andere snacks.  

Kunstmatige zoetstoffen

Alle light- of zero-producten bevatten kunstmatige zoetstoffen, zoals sacharine, sucralose of aspartaam. Dit laatste is de meest populaire chemische zoetstof, omdat het maar liefst 200 keer zoeter is dan gewone suiker en veel minder calorieën bevat. Aspartaam is chemisch gezien een combinatie van twee aminozuren. Bij inname van dit zoete goedje, worden deze aminozuren in het lichaam afgebroken tot asparaginezuur, fenylalanine en methanol.  

Toch is het opletten geblazen, want aspartaam heeft niet de beste reputatie. Ondanks dat het chemisch stofje meermaals onderzocht werd en als veilig werd bevonden voor consumptie, blijkt het toch niet zo gezond te zijn voor je. Daarom is het aangeraden om de aanbevolen dagelijkse inname van 40 mg per kilogram lichaamsgewicht niet te overschrijden.  

Bij overmatig gebruik van aspartaam ervaren sommige mensen bijwerkingen zoals hoofdpijn, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, buikpijn of soms zelfs allergische reacties. Mensen met de zeldzame erfelijke aandoening fenylketonurie (PKU) kunnen ook maar beter voorzichtig zijn met het consumeren van aspartaam, want hun lichaam heeft moeite om fenylalanine af te breken, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. 

Suikerverslaving

Door suikerrijke voedingsmiddelen te vervangen door een light- of zero variant houd je je suikerverslaving in stand. En een suikerverslaving, daar zeg je niet zomaar ‘nee’ tegen. Je lichaam zal blijven craven naar zoete snacks en dat zal het afvallen bemoeilijken. Sterker nog, veel mensen consumeren juist meer light-producten, omdat ze denken dat ze gezond bezig zijn, dus een extra cola light kan er wel bij. Je kan dus stellen dat light-producten een omgekeerd effect hebben. 

Bovendien stijgt je insulineniveau even hard bij consumptie van light- en zero producten, als bij inname van voedingsmiddelen met reguliere suikers. De aanmaak van insuline wordt namelijk getriggerd door zoetigheid en niet door calorieën. Door de aanwezigheid van insuline in het bloed, kan het lichaam geen vet verbranden en val je bijgevolg niet af. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken is overigens gebleken dat mensen die light frisdrank consumeren vaker aankomen dan mensen die kiezen voor normale frisdrank. Maar laat je hierdoor niet misleiden, want frisdrank, in welke staat dan ook, blijft een hoopje suikers in een fles en is vaak een belangrijke oorzaak van overgewicht. 

Gezonde alternatieven

Suikers, verzadigde vetten en snelle koolhydraten zijn niet goed voor je, maar grijpen naar light-varianten blijkt niet veel beter te zijn. Waar moet je dan wel voor kiezen? Een gezonde voeding is gevarieerd en vertrekt vanuit een zo natuurlijk mogelijke voeding. Denk aan veel groenten, fruit, volkoren producten en magere dierlijke producten, zoals kwark, kip of een stukje vis. Een goed alternatief voor frisdrank bestaat ook, namelijk water. Daar kan je nooit de mist mee ingaan.  

Door bewust te zijn van je voeding en te kiezen voor écht gezonde alternatieven, zal het makkelijker worden om op gewicht te blijven en ongewenste kilo’s te verliezen. Het geheim zit ‘m dus in het vermijden van ongezonde snacks en dranken, ook de light-varianten. Dit wil niet zeggen dat je nooit een keer mag genieten van een fris glas cola op een terrasje, maar kies dan liever voor de echte cola in plaats van de lightversie. Je lichaam zal je dankbaar zijn. 

error: Deze content is beveiligd!