Boven de 40 zit je lichaam vol verrassingen, het klinkt vaak mooier dan het in werkelijkheid is. Vlekken die je nog nooit hebt gezien, nieuwe rimpels en zwierende velletjes en vetjes. Terwijl je zwaaiend als een klein kind afscheid neemt van je vrienden, ontdek je een slingerende klepel onder je bovenarm… Zwabberarmen, vaak een pijnlijke constatering. Maar gelukkig, de grillen van ons lichaam bewijzen maar weer hoe veranderlijk ons lichaam is. Zo ook in positieve zin, want ook aan kipfilet armen is namelijk iets te doen.
Even voor alle duidelijkheid, we hebben het niet over lymfoedeem. Dit is namelijk een medische aandoening wat specialistische zorg vereist. We hebben het hier over de ouderwetse zwabberarmen die de meesten van ons krijgen als we ouder worden. De oorzaken zijn simpelweg verslapping van de huid, afname van spieren en wellicht ongezonde, of verkeerde voeding. Niks om over te stressen, maar lekker aanpakken die handel. Maar hoe?
1. Beweging
Het is helaas niet mogelijk om plaatselijk vet te verliezen, je zult dus je algehele vetpercentage omlaag moeten krijgen. Vermijd ellenlange sportsessies en ga voor meerdere malen per week, met een minimum van 30 minuten per sessie. Zo’n 4 à 5 keer per week zou voldoende moeten zijn. Dus train als nooit tevoren met extra aandacht voor je armen uiteraard. Laat je armen zo hard branden, dat de dagen erna je oksel een donker hoekje blijft en je arm niet meer omhoog komt. Onderstaande simpele oefeningen helpen je alvast op weg.
1.1 Smalle push ups
Een simpele maar effectieve oefening voor je triceps. Een push up, maar een smalle. Bij deze oefening zet je je handen iets dichter bij elkaar. Wanneer je door je armen zakt raken je ellebogen je bovenlichaam. Je kunt deze oefeningen op je knieën doen. Voor de getrainden onder ons, horizontaal met gestrekte benen op je tenen.
1.2 Dips
Vind een stevige stoel, ga er met je rug naartoe voor hangen en zet je armen achter je neer op de rand van de stoel. Zorg dat de stoel stevig staat, zodat je niet omkukelt. Gebruik voor deze oefening dan ook geen draaistoel of een stoel op wieltjes. Plaats de stoel bij voorkeur tegen een muur, voor meer stevigheid.
Strek je benen voor je uit en zak dan door je armen in een hoek van 90 graden. Je rug komt dichtbij de stoelzitting. Zak zo diep mogelijk maar raak niet de grond met je billen. Je ‘dipt’ als het ware je billen in een denkbeeldige emmer met verf. Kom daarna weer omhoog en herhaal deze oefening. Je kunt deze oefening overigens uitvoeren m.b.v. een trap, zoals op de foto’s hieronder;
1.3 Dumbell curl
Deze is een makkie. Men neme, twee gewichten in ieder hand. Dit kan één, twee of drie kilo zijn. Dat ligt er helemaal aan wat je aankunt. Zet je voeten even ver als je schouders uit elkaar. Laat je armen langs je lichaam hangen met je handpalmen naar voren gericht. Buig daarna om en om je arm naar boven tot er ongeveer een vuist tussen je schouders en hand zit. Herhaal deze oefening naar behoefte. Acht tot tien keer per arm is een mooie start, maar bouw iedere sessie verder uit.
1.4 Plank
De welbekende plank, op de onderarmen weliswaar. Het mooie aan deze oefening is dat je je hele lichaam traint. Maar het is zeker een hele stevige voor je bovenarmen. Maak een horizontale lijn met je lichaam, parallel aan de vloer. Leg je onderarmen op de grond en recht onder je schouders en druk jezelf omhoog op je tenen. Span je gehele lichaam aan en houd deze positie zo’n 30 seconden vast. Verleng deze oefening in seconden tijdens iedere sportsessie.
2. Voeding
De één heeft vaak de ander nodig. Dat is met heel veel dingen, zo ook in het gevecht tegen kipfilet armen. Met alleen sporten kom je er helaas niet, ook je voeding moet eraan geloven.
Cortisoltype
Vrouwen met zwabberarmen zijn vaak al aan de wijzere kant van het leven, en dus iets ouder. Maar soms ligt het ook aan het lichaamstype. Cortisoltypes hebben vaker een grotere kans op zwabberarmen, zij slaan namelijk vooral hun vet op in hun bovenarmen, borst en buik. Ze zijn vaak stressgevoelig en hebben sterke hormoonschommelingen. Het aanpassen van voeding kan hierbij helpen. Een mooie bijkomstigheid, wat cortisoltypes helpt lijkt voor alle types eigenlijk wel een goed advies te zijn.
Het eeuwenoude advies
Eet extra eiwitten, veel fruit en groenten en vermijd snelle koolhydraten en suikers. Eet dus voldoende vis en vlees, noten en zuivel. Ook zijn bonen, rijst en havermout voedingsproducten die zwabberarmen helpen tegen te gaan. Het eeuwenoude advies, maar oh zo goed. Uiteraard is het van belang om met mate te eten. Denk niet dat je meer kunt eten nu je ook meer sport. Onthoud dat je je algehele vetpercentage omlaag moet krijgen, dat bereik je alleen maar door minder energie binnen te krijgen dan te verbruiken.
Ten slotte..
Voor de mensen die snel resultaat willen zijn er uiteraard ook medische ingrepen. Denk hierbij aan liposuctie, coolsculpting of een armlift. Let wel dat deze ingrepen niet zonder risico’s zijn. Maar heel eerlijk, niks is voor altijd in het leven zo ook deze ingrepen. Na je ingreep dien je alsnog hard te werken en een gezonde leefstijl aan te nemen, anders hangt of zit het vet er weer binnen no-time aan. Perfectie bereik je toch nooit, en liever trots zijn op iets waar je hard voor hebt gewerkt toch? Een vetje hier of een velletje daar maakt ons er echt niet minder mooi op, en het gaat er tenslotte om hoe je van binnen voelt.