Altijd moe? 7 Tips voor meer energie voor 40-plussers
Ben jij een 40-plusser en voel jij je regelmatig moe en futloos? Dit kan een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, maar in veel gevallen wordt deze vermoeidheid veroorzaakt door veranderingen die optreden in het lichaam bij het ouder worden. Het is hoe dan ook belangrijk om te begrijpen wat de oorzaak van je vermoeidheid kan zijn, zodat je het gericht kan gaan aanpakken.
Waarom ben ik altijd moe?
Eens je de leeftijd van 40 voorbij bent, begin je steeds meer veranderingen in je lichaam op te merken. Je bent sneller moe, je huid is niet meer zo strak als voorheen en de kilo’s lijken soms net iets meer te blijven plakken.
Maar hoe komt het nu dat je sneller vermoeid bent of je je altijd moe of futloos voelt? Veelvoorkomende oorzaken van vermoeidheid bij 40-plussers zijn hormonale veranderingen, veranderingen in de levensstijl, slaapstoornissen, voedingstekorten of stress.
Hormonale veranderingen, zoals de menopauze, kunnen vermoeidheid veroorzaken door schommelingen in hormoonspiegels. Zo neemt bij vrouwen het hormoon oestrogeen stelselmatig af en dalen bij mannen de testosteronlevels aanzienlijk. Deze plotse daling in de hormoonhuishouding kan zorgen voor vervelende kwaaltjes, zoals gevoelens van angst of depressie, opvliegers en nachtelijk zweten of in sommige gevallen ook slaapproblemen. Deze slaapstoornissen leiden op zijn beurt dan weer tot slaapapneu, rusteloze benen en een slechte nachtrust, wat rechtstreeks leidt tot vermoeidheid overdag.
Ook voedingstekorten, zoals een tekort aan ijzer of vitamine D, kunnen vermoeidheid veroorzaken. Hetzelfde geldt voor stress en een drukke levensstijl. In sommige gevallen ligt er een gezondheidsprobleem aan de basis. Raadpleeg bij twijfel altijd de huisarts. Het is namelijk belangrijk om te bepalen welke oorzaak er te wijten valt aan jouw constante vermoeidheid en futloosheid, zodat je het probleem gericht kunt aanpakken.
7 tips om meer energie te krijgen als 40-plusser
Tip 1. Pas je dieet aan
Een gezond en gevarieerd dieet kan je helpen bij het verhogen van je energielevel en het verminderen van vermoeidheid en een futloos gevoel. Zorg ervoor dat je voldoende eiwitten, gezonde vetten en koolhydraten binnenkrijgt. Eiwitten zijn namelijk belangrijk voor de spieropbouw en het behoud van spiermassa, gezonde vetten, zoals die in noten en avocado’s, kunnen je dan weer helpen bij het behouden van een gezond cholesterolgehalte en geven je langdurige energie. Ten slotte zijn koolhydraten de belangrijkste energiebron voor je lichaam. Let op, kies voor complexe koolhydraten zoals volkorenbrood en zilvervliesrijst in plaats van suikerrijke snacks.
Tip 2. Beweeg regelmatig
Lichaamsbeweging kan je helpen bij het verhogen van je energieniveau en het verminderen van vermoeidheid. Probeer regelmatig en bij voorkeur 30 minuten per dag te bewegen, bijvoorbeeld door te wandelen, joggen, fietsen of zwemmen. Door regelmatig te bewegen, verhoog je de bloedstroom naar je spieren en verbeter je je uithoudingsvermogen. Je zult merken dat je je na het sporten een stuk energieker voelt.
Tip 3. Neem voldoende rust
Een lichaam heeft rust nodig en vooral wanneer het geleidelijk aan ouder wordt. Een goede nachtrust is dan ook essentieel voor een goede gezondheid en voldoende energie. Probeer een regelmatig slaapritme te ontwikkelen, waarbij je op vaste tijden naar bed gaat en opstaat en mik op 7 tot 8 uur slaap per nacht. Vermijd het gebruik van elektronische apparaten vlak voor het slapengaan en zorg voor een koele, donkere slaapkamer.
Tip 4. Verminder stress
Stress en drukte kunnen leiden tot vermoeidheid en een laag energieniveau. Probeer daarom stress tot een minimum te beperken. Probeer om prioriteiten te stellen en taken te delegeren als je te veel op je bord hebt, dit geldt voor zowel je professionele leven als je privéleven. Het is oké om niet alles te kunnen doen. Ontspanningsoefeningen zoals yoga of meditatie en voldoende rust en me-time helpen bovendien ook bij het verminderen van stress.
Tip 5. Drink voldoende water
Voldoende water drinken is belangrijk voor het behoud van je energieniveau. In water zelf zit geen energie, maar als je uitgedroogd raakt, ben je sneller vermoeid en zal ook je concentratievermogen afnemen. Probeer daarom elke dag ten minste 8 glazen water te drinken en vermijd suikerhoudende frisdranken, alcohol en koffie. Dit laatste geeft je misschien wel een tijdelijke kick, maar het droogt je lichaam onvermijdelijk uit.
Tip 6. Overweeg supplementen
In sommige gevallen treedt vermoeidheid op door een tekort in bepaalde voedingsstoffen. Als je voedingsstoffen te kort komt, kan het gebruik van supplementen helpen bij het verhogen van je energieniveau. Overleg wel altijd met je huisarts voordat je supplementen gaat gebruiken. Magnesium of Vitamine B en D-supplementen kunnen bijvoorbeeld nuttig zijn als je een tekort hebt en vermoeidheid ervaart.
Tip 7. Bespreek gezondheidsproblemen met een arts
Als je vermoeidheid niet verbetert door veranderingen in je dieet of levensstijl, is het belangrijk om je klachten te bespreken met een arts. Vermoeidheid kan in sommige gevallen een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem, zoals diabetes, ziekte van Lyme, een vitaminetekort, bloedarmoede of schildklierproblemen.