fbpx

De trainer komt naar je toe!

Nachtzweten tijdens de overgang en sporten

Nachtzweten tijdens de overgang en sporten

Geen enkele vrouw heeft zin om ‘s nachts een baantje te trekken in haar eigen bed, of te baden in haar eigen nachtzweet. Je doet geen oog dicht, en wordt de volgende dag wakker als een tirannieke Cruella de Vil. Nachtzweten, hoe zit dat nou precies en hoe kom je ervan af? Een tipje van de sluier, begin maar gauw met baantjes trekken in het zwembad. 

Nachtzweten, hoe zit dat?

Transpireren hoort er nou eenmaal bij. Het is essentieel in het reguleren van onze lichaamstemperatuur. Zodra we beginnen te transpireren verdampt ons lichaam alle hitte en koelt het af. Een geweldig systeem maar heel ongemakkelijk. Maar liever dat, dan stoom uit onze oren toch?!  

Tijdens de overgang is het natuurlijk een heel ander verhaal. Dan klinkt stoom uit onze oren eigenlijk niet zo slecht. Maar helaas. In plaats daarvan krijgen we op de meest ongemakkelijke momenten een aanval. En drijven we ‘s nachts letterlijk op een luchtbedje ons bed uit.  

Tijdens de overgang begint het oestrogeen in ons lichaam te schommelen en langzaam af te nemen. Dit heeft effect op de hypofyse. De hypofyse is een hormoonklier in ons lichaam, die mede verantwoordelijk is voor de hartslag en de verwijding van de hart- en bloedvaten. Door die schommelingen komt er soms verkeerde informatie binnen bij de hypofyse. Zo kan hij denken dat je het warm hebt, terwijl dit juist niet het geval is. De hypofyse zet dan alle zeilen bij om je af te laten koelen. Maar eigenlijk zet hij ze voor niks bij, en is je lichaam alleen even behoorlijk in de war.  

Sporten en hormonen

Er zijn veel nuttige tips om het nachtzweten aan te pakken. Vaak zijn deze tips berust op symptomen en niet op de oorzaak. Veel beter is het om de oorzaak bij z’n oren te pakken. En dat doe je met sporten.  

Sporten zorgt ervoor dat je hormonen beter gereguleerd worden. Zo ook oestrogeen. Oestrogeen is juist het hormoon dat alle trammelant veroorzaakt. Door te sporten komt het oestrogeen weer in balans, waardoor de hypofyse minder vaak voor de gek wordt gehouden. Hierdoor krijg je dus minder last van nachtzweten en opvliegers. Een weetje waar je misschien wel gelukkig van wordt… Verlies niet te veel vet met sporten, want vetweefsel is juist belangrijk in de aanmaak van oestrogeen. 

Net zoals oestrogeen, is melatonine ook een hormoon in ons lichaam dat tijdens de overgang uit balans raakt. Beiden versterken elkaar tijdens onze drassige en slapeloze nachten. Enerzijds slaap je natuurlijk al slecht door de opvliegers, maar maakt de waggelende melatonine het feestje helemaal compleet.  

Echter door te sporten komt dit hormoon ook weer in balans. Daarnaast wordt, door de serotonine die tijdens het sporten vrijkomt, ook nog eens extra melatonine aangemaakt. Win-win dus. Voorkom echter dat je nog laat op de avond gaat sporten. Sporten verhoogt namelijk je lichaamstemperatuur en maakt je weer zo alert als een uil in de nacht. Niet doen dus! 

We wisten natuurlijk al dat sporten vele wonden heelt. Maar het is net zo belangrijk om je slaapkamer koel te houden en je alcohol- en cafeïne inname zoveel mogelijk te beperken. Probeer ook late maaltijden, en dan vooral pittig eten, in de avond te voorkomen. En zorg ervoor dat je, ondanks het vele transpireren, voldoende water drinkt. Stop met het zoeken naar tijdelijke oplossingen en pak de oorzaak met blote handen aan. Je gaat het echt merken. Sport je een poosje, dan slaap je in een oogwenk weer als een roosje. 

error: Deze content is beveiligd!