Overgang & seksualiteit; hoe veranderen hormonen de intimiteit?
Seks tijdens of na de overgang. Vele dames moeten er niet meer aan denken. In tijden van de overgang hebben we al zoveel moeten slikken, dat we de veranderingen met betrekking tot onze intimiteit ook maar weer voor lief nemen. Onnodig, want ook in de overgang kan intimiteit heel fijn zijn. Wat gebeurt er tijdens de overgang, en hoe kunnen we het plezier in seksualiteit weer heroveren?
Wat gebeurt er met je lichaam?
We weten ondertussen dat tijdens de overgang er een disbalans optreedt in de hormonen. Het lichaam produceert steeds minder oestrogeen en progesteron, wat veranderingen in de menstruatie en stemming veroorzaakt. Na de overgang is de hormoonproductie helemaal gestopt en is de vrouw niet meer vruchtbaar. Alleen lichamelijk gezien dan, want een vrouw blijft natuurlijk te allen tijde bloeien;)
De gevolgen voor intimiteit
De gevolgen zijn ook merkbaar op het gebied van seksualiteit en intimiteit. Enerzijds komen deze gevolgen voort uit lichamelijke veranderingen, maar zeker ook uit mentale veranderingen.
Fysiek
Vaginale atrofie is de benaming voor de vaginale veranderingen die tijdens en na de overgang optreden. Veel vrouwen krijgen hier op den duur in meer of mindere mate last van. De één heeft alle symptomen, waar de ander maar één of enkele ervaart, en dus ook minder problemen in intimiteit ervaart. De schaamlippen worden dunner, minder elastisch, stugger en daardoor kwetsbaarder. Het vetweefsel van de vulva verdwijnt of wordt minder, waardoor dit ook gevoeliger wordt. En de vaginale afscheiding neemt af, waardoor de vagina erg droog kan worden. Zeker niet fijn en kunnen al deze symptomen tot een pijnlijke penetratie leiden. De daad wordt dan al snel als negatief ervaren, en wimpelen we iedere toenadering heel elegant af.
Mentaal
Buiten de hormoonsverandering, hebben ook de fysieke veranderingen rondom de vagina hun weerslag op het mentale welzijn van de vrouw. Waar je voorheen kon genieten van seksualiteit, lijkt dit nu nog maar amper mogelijk te zijn. Ondanks dat je het graag zou willen, werkt je lichaam simpelweg niet meer zo goed mee. Daarbij werken de effecten van de hormonen door op je stemming. Je hebt misschien nog wat last van het lege nest syndroom, of ben je gewoonweg niet meer tevreden met je levensfase of partner. Je partner verandert tenslotte ook, en kan wat minder charmant worden waardoor het vlammetje misschien wat minder wordt.
In ieder geval allemaal bijkomstigheden die het er niet makkelijker op maken. Begrijpelijk dat de zin in seksualiteit daardoor afneemt, en zelfs misschien wel op de laatste plaats wordt gezet. De daad heeft echter een manjefiek effect op onze mentale gezondheid, en kan ons dus juist uit de gruwelijke schaduw van de overgang halen.
Tips
Om de ‘schwung’ er weer een beetje in te krijgen, zijn er gelukkig nogal wat tips die kunnen helpen.
- Met deze hebben we misschien nog wel de minste moeite, neem wat meer tijd voor voorspel en stimulatie. Je hebt in ieder geval een hele goede reden om dit te rekken 🙂
- Gebruik glijmiddel op siliconenbasis of een natuurlijke olie. Een hulpmiddeltje wat nooit oud wordt.
- Masseer en train je bekkenbodemspieren op regelmatige basis. Dit zorgt voor een betere doorbloeding van de vagina. En een betere doorbloeding leidt tot betere prestaties.
- Doe tijdelijk, of alleen nog aan gemeenschap zonder penetratie. Of laat het alleen nog gebeuren bij een hoge staat van opwinding.
- Raadpleeg een arts of gynaecoloog voor eventuele medicatie of supplementen. Er zijn mogelijkheden om jezelf een handje te helpen, begin niet lukraak iets te slikken maar informeer je bij een arts.
- Praat met je partner, een professional of lotgenoten over seksualiteit in de overgang. Het lucht op, zorgt voor steun en herkenning waardoor sommige beklemmende gedachten al kunnen worden weggenomen.
- Leef in balans; eet gezond, wees matig met alcohol, beweeg regelmatig, drink voldoende water.
Tijdens en na de overgang hebben we al genoeg te verkroppen. Laten we onszelf dan ook niet te veel pleziertjes afnemen. Seksualiteit is goed voor ons en het helpt ons te ontspannen. En dat is juist wat we nu nodig hebben. We moeten er misschien iets harder voor werken, maar dan heb je aan het einde ook een prachtige vuurwerkshow. Breng het vuurwerk weer terug in je leven, en ga verkwikkend en happy je menopauze in…