Stress, ons kryptoniet. Net als Superman moeten we iedere dag er weer tegen vechten om het niet te dichtbij te laten komen. Het ontneemt onze krachten, verandert onze persoonlijkheid en kan ons zelfs fataal worden. Als we dan ook nog in de overgang zitten, krijgen we zelfs ons alter ego niet meer onder controle. Met alle begrip natuurlijk, want stress in de overgang is écht geen pretje. Wat doet stress met ons in de overgang, en hoe kunnen we ons beschermen?
Stress in de overgang
Stress is natuurlijk niet altijd slecht. We gaan er beter door presteren, worden socialer en krijgen een beter geheugen. Mits het onder controle wordt gehouden natuurlijk. Maar helaas bezitten de meesten onder ons deze superkracht niet. Sterker nog, we ondervinden vaker de nadelen dan voordelen ervan. Gooi daar nog een schepje bovenop als je ook nog in de overgang zit.
Opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, slapeloosheid en hoofdpijn. De meest voorkomende overgangsklachten waar we allemaal in meer of mindere mate last van krijgen. Als stress hier nog eens bovenop komt kun je erop rekenen dat je superkrachten volledig weggezogen worden, en je enkel nog hittestralen kunt afvuren. Zowel chronische als kortdurende stress verergeren de overgangsklachten namelijk behoorlijk. Uit onderzoek is gebleken dat bij middelmatige stress we tot 3 keer meer last van opvliegers kunnen krijgen, tot zelfs 5 keer bij zware stress. Dan hebben we het nog niet eens gehad over slapeloosheid, stemmingswisseling, en de cirkel die dan weer ontstaat.
Antigif tegen stress
We kunnen stress niet helemaal uit ons leven verbannen, we hebben het ook nodig. Maar het mag ons leven natuurlijk niet gaan beheersen. Daarom wat antigif tips om ons te beschermen tegen de stralen van het vernietigende kryptoniet.
Vooral blijven ademen
Het enige wat we echt moeten in het leven is ademen, dus dat ook vooral blijven doen. Maar velen van ons ademen als gevolg van stress te oppervlakkig, waardoor we gespannen blijven doorademen. Het is juist belangrijk om bewust, diep en gecontroleerd adem te halen. In tijden van nood kan het helpen om ons te focussen op onze ademhaling, we komen dan terug in het hier en nu en worden rustig. Daarnaast kan mindfulness en yoga goed werken om stress onder controle te houden.
Blijf bewegen en sporten
We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, blijf bewegen en sporten! Sport is misschien wel het beste effectieve antigif tegen stress. Veel bewegen en sporten zorgt ervoor dat we ontspannen. Gelukshormonen worden aangemaakt en onze stresshormoonspiegel wordt verlaagd. We voelen ons gelukkig, sterker, creatiever en ieder probleem kunnen we aan. Houdt het natuurlijk wel in balans, 30 minuten middelmatige intensiteit is al voldoende om dit antigif te activeren.
Blijven lachen
Hoewel er niks valt te lachen met de overgang, is lachen toch zeker aan te raden. Door te lachen worden, net als bij sporten, endorfines aangemaakt en wordt de cortisol in je lichaam verminderd. Dat zorgt wederom voor ontspanning en kun je alles weer een beetje in perspectief zien. Geforceerd lachen werkt niet, en je hoeft ook niet meteen naar lachtherapie. Kijk gewoon wat filmpjes en lach gezellig mee met je medemens.
Ontspan meer
Natuurlijk… Doe wat je leuk vindt! Leg jezelf niet te veel verplichtingen op want dat zorgt voor stress. Vaak leggen we onszelf een heel lijstje op van wat we moeten doen. Kijk kritisch of iets echt MOET en van levensbelang is. En meestal kom je tot de conclusie dat het toch niet zo belangrijk was. Laat liggen wat later kan en doe wat je leuk vindt. Ga sporten, spreek af met vrienden en vriendinnen of trek je juist eens lekker een avondje terug op de bank.
Rust, reinheid en regelmaat
In z’n geheel is rust, reinheid en regelmaat één van de krachtigste anti giffen tegen stress. Zorg voor regelmaat in je dag! Ga op tijd naar bed en sta op tijd op, neem je uurtjes slaap. Zorg dat je een daginvulling hebt en ga niet op de bank hangen. Soms mag dit natuurlijk, maar maak er geen gewoonte van. En natuurlijk: eet regelmatig en gezond, drink voldoende water en vermijd alcohol, roken en drugs.
Overgang of niet? Supermannen of supervrouwen blijven we toch. En komen we zelfs met nóg meer superkrachten die overgangsfase uit! Het zal niet altijd even makkelijk zijn, maar draaglijker kan het wel worden. Zorg goed voor jezelf, en doe niks wat Superman ook niet zou doen.