Alternatieve behandelingen overgang
De menopauze, andropauze, penopauze, transitie, climacterium, overgang, overgangsjaren… Alleen al de hoeveelheid benamingen laat ons duizelen. Kijken we naar het aanbod alternatieve behandelingen, dan kunnen we wel stellen dat op iedere gemiddelde boulevard in Turkije nog minder verkopers rondlopen. Dus om je uit de klauwen van ‘shady’ handelaars te houden, een aantal feiten en mythen in alternatieve behandelingen voor overgangsklachten.
Feiten & mythen
Laten we voorop stellen dat we worden overspoeld met alternatieve behandelingen die nog niet onderzocht zijn. Daarom beperken we ons tot de meest geraadpleegde alternatieve behandelingen. Het is natuurlijk ieder voor zich om een mening te vormen, maar wij richten ons nu enkel op de feiten die er liggen.
Feit - Gezonde voeding
Iedereen reageert natuurlijk anders op voeding, maar voeding speelt een grote rol in alles wat maar met onze gezondheid te maken heeft. Zo ook tijdens de overgang. Er zijn veel tips te vinden over wat wel en niet te eten. Het belangrijkste is om goed naar je lichaam te luisteren. Zo kun je nagaan welke voeding voor jou wel en niet werkt.
Vermijd alcohol, cafeïne en de pittige kruidensectie in de supermarkt. Deze verergeren de klachten meestal. Te veel suikers of te veel eiwitten hebben hetzelfde effect. Het beperkt eten van koolhydraten kunnen de overgangsklachten juist weer uitstellen. Bloem- en bladgroenten, zoals bloemkool of spinazie, kunnen de lichamelijke klachten ook verminderen. Maar nogmaals, dit kan per persoon verschillen want we zijn allemaal anders.
Mythe - Vaginale lasertherapie
Je leest het goed, lasertherapie. Overgewaaid vanuit Amerika en goedgekeurd door de FDA (Food and Drug Administration). Maar goed, de FDA keurde in de jaren 90 ook heroïne goed als pijnstiller bij rugklachten.
De laser zou de structuur van de vaginawand veranderen waardoor klachten als vaginale droogte, urineverlies en pijn bij geslachtsgemeenschap zouden verdwijnen. Klinkt als een slechte Tell Sell-commercial. Uit Australisch onderzoek is dan ook gebleken dat er geen enkele verandering optreedt na de behandeling. Daarbij weten we ook nog niet wat deze therapie op lange termijn gaat veroorzaken, niet doen dus! Blijf liever weg bij deze kwakzalverij.
Feit - Vallei-orgasme
We weten dat seks, en dus het vallei-orgasme, hartstikke gezond is. Zo ook tijdens en na de overgang. Hoewel er ook een markt voor seksualiteit is, hoeven we hiervoor niet onze beurs te trekken.
Het vallei-orgasme is helemaal gratis en voor niets, en kan absoluut een handje helpen. Het vallei-orgasme is een langdurig orgasme op een continu verhoogd niveau. Het kan soms wel de hele dag aanhouden, en bereiken vrouwen dit door middel van meditatie. Het orgasme heeft hetzelfde effect op het lichaam als seks met een partner. De seksuele energie in je lichaam kalmeert en balanceert je hormonen, waardoor je overgangsklachten tijdelijk afnemen.
Mythe - Osteopathie of acupunctuur
Hoewel steeds meer vrouwen hun weg vinden naar de markt van acupunctuur of osteopathie, zijn deze geneeswijzen nog steeds niet wetenschappelijk onderbouwd. Er is ook nog weinig consistentie in de werking. Hoewel het bij deze twee een lastige is, moeten we ons echt beperken tot de feiten die er liggen. En die liggen er (nog) niet voor acupunctuur en osteopathie. Hopelijk komt daar snel verandering in.
Feit - Hormoonyoga
Net als seksualiteit zorgt hormoonyoga ervoor dat je hormonen weer meer in balans komen. Je hormonen reageren weer adequater, waardoor er geen valse signalen meer worden doorgegeven zoals bij bijvoorbeeld opvliegers.
Tijdens de overgang geldt overigens dat algehele beweging tegen overgangsklachten helpt. Dus naast hormoonyoga zijn onder andere ook joggen, wandelen, fietsen en zwemmen prima behandelingen tegen overgangsklachten.
Mythe - Kruidengeneeskunde
Kruidengeneeskunde kunnen we eigenlijk naast osteopathie en acupunctuur zetten. Het kan voor sommige vrouwen werken, en voor sommigen niet. Waarom we kruidengeneeskunde toch even apart noemen, is omdat het ook ontzettend gevaarlijk kan zijn.
Op het net is veel te vinden over bijvoorbeeld zilverkaars. Hoewel uit onderzoeken blijkt dat er na het gebruik van zilverkaars een lichte afname van opvliegers werd waargenomen, is er nog weinig bekend over de afname van de ernst van de overgangsklachten. Daarnaast wegen de resultaten niet op tegen de bijwerkingen. Pijn en diarree, tot mogelijk zelfs leveraandoeningen en bloedingen.
Feit - Mindfulness of reguliere CGT
Hoewel mindfulness geen directe overgangsklachten wegneemt, kan het wel de wijze waarop je ermee omgaat veranderen. Is mindfulness iets te zweverig voor je, en ben je meer een realist? Dan is reguliere cognitieve gedragstherapie misschien iets voor jou.
Bij beide behandelingen leer je met pijn, stress en somberheid om te gaan. Je krijgt meer veerkracht om je overgangsperiode door te komen. Mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, wordt mindfulness zelfs vergoed vanuit de basisverzekering.
Hopelijk heb je een beetje zicht gekregen wat er allemaal op de grote bazaar van alternatieve behandelingen te krijgen is. Laat je niet misleiden door een sjacheraar, en altijd eerst ‘kijken-kijken-niet kopen’. Zolang je alert blijft, goed vooronderzoek doet en wellicht een professional raadpleegt, koop je in ieder geval niet snel een kat in de zak.