fbpx

De trainer komt naar je toe!

Gewrichtspijn en stijfheid tijdens de overgang

Alsof opvliegers en nachtzweten nog niet voldoende zijn, zijn gewrichtspijn en stijfheid ook dikke vrienden van de overgang. Vooral in de ochtend kan het ons flink parten spelen. Als een oude diesel hebben we steeds meer tijd nodig om flexibel de dag door te komen. Maar geen nood, wij hebben de tips om weer als een geruisloze Tesla aan je dag te beginnen.  

Spieren en gewrichten tijdens de overgang

Tijdens de overgang treden er allerlei hormonale veranderingen op. Door een aantal van die veranderingen wordt de opbouw van je kraakbeen beïnvloed. De afname in oestrogeen zorgt eveneens voor een afname van collageen. En collageen is juist de verbinder in onze pezen, banden, slijmvliezen, spieren en kraakbeen.  

Kraakbeen

Met het afnemen van collageen wordt ons kraakbeenlaagje zwakker. Dit laagje zorgt voor de soepele bewegingen in onze gewrichten, door slijtage wordt de kraakbeen laag dunner wat in de overgang weer onvoldoende hersteld wordt.  

Slijmvliezen

Daarnaast is er tijdens de overgang een grotere kans op uitdroging van onze slijmvliezen. Oestrogeen is namelijk ook de motor achter het de doorbloeding en het vochtig houden van onze slijmvliezen. Wanneer deze droog komen te staan, zorgt dit voor een schurend effect in onze gewrichten. Hierdoor kan er schade en pijnklachten optreden, tot zelfs artrose of artritis. Artrose is blijvende slijtage van de kraakbeen laag in de gewrichten, en er wordt van artritis gesproken als deze gewrichten gaan ontsteken 

Gewrichten

Naast onze gewrichten hebben onze spieren ook meer te verduren tijdens de overgang. We worden nu eenmaal ouder, en onze spieren ook. Hierdoor hebben ze meer tijd nodig om op spanning te komen. Daarbij zijn we tijdens de overgang gevoeliger voor stress, waardoor we onbewust meer spanning op onze spieren leggen. Onze motor wordt wat roestig, wat zorgt voor een stijf gevoel in onze spieren. Tijd voor wat olie. 

Tips

Als je geen blijvende schade hebt opgelopen, dan moeten de meeste klachten na de overgang weer verdwijnen. Maar goed, je lichaam is jouw heilige koe en kun je beter preventief te werk gaan dan wachten tot de storm over is 

Tip 1. Drink voldoende water

Voldoende water drinken voorkomt algehele uitdroging en daarmee pijn en ontstekingen aan je gewrichten en spieren. Zeker gezien de opvliegers en het nachtelijk zweten is het belangrijk je vochtgehalte op peil te houden 

Tip 2. Beweeg!

Zorg dat je voldoende beweegt. Lichte inspanning is voldoende, maak een wandelingetje of pak je fiets uit de garage. Lekker en ontspannen bewegen houdt je spieren en gewrichten soepel. Heb je een stok achter de deur nodig? Overweeg dan een personal trainer aan huis. 

Tip 3. Ontspan!

Misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar voorkom stress, houdt je lichaam warm en verwen jezelf af en toe met een massage. Neem regelmatig een lekker warm bad en zorg dat je niet te veel afkoelt gedurende de nachten.  

Tip 4. Eet gezond en gevarieerd

Uiteraard is gezond eten en drinken vanzelfsprekend, maar zorg er zéker voor dat je voldoende vitamine C binnenkrijgt. Vitamine C heeft namelijk een positieve werking op de aanmaak van collageen, wat een gunstig effect heeft op je spieren, gewrichten én rimpels 

Je hoeft niet als een fossiel oud te worden, en al helemaal niet als een ratelende dieselmotor je dag te beginnen. Laat je niet eronder krijgen en doe vooral wat je in je macht hebt. En als de pijn écht niet meer te harden is, dan raden we je vooral aan om je door een specialist te laten adviseren. Een klein onderhoudsbeurtje en je kunt weer lekker cruisen… 

error: Deze content is beveiligd!