Klagen, brommen, mokken, knorren of foeteren. We hebben er allemaal wel eens last van als we weer eens onze work-out aan het uitstellen zijn. Maar laten we eerlijk zijn, met mokken of klagen komen we nergens. Dat vertellen we onze kinderen immers ook, en we zijn immers volwassen. Dus schouders eronder, en laat uitstel geen afstel worden. Hoe om te gaan met je eigen uitstelgedrag als het om krachttraining gaat.
We snappen het, er lijkt altijd wel een excuus te zijn en het is nooit het goede moment. We hebben het allemaal druk met werk, ons gezin en alle sociale verplichtingen. Maar wenen maakt ons drukke schema er niet minder op, dus beter kun je wat meer draagkracht bij jezelf gaan creëren. Helaas is het eerste waar we op beknibbelen de tijd voor onszelf, en dan vooral sporten. Terwijl sporten juist hét middel is om die draagkracht bij jezelf te vergroten. Daarom helpen wij je een handje om je eigen uitstelgedrag te voorkomen, zodat jij in ieder geval weer vrolijk alle ballen omhoog kunt houden.
Voorkomen uitstelgedrag
Van uitstel komt afstel. En dat kunnen we beter voorkomen dan genezen. Met onderstaande motiverende én praktische tips gooi jij je kont tegen de krib als het gaat om uitstelgedrag.
1. Kies een sport wat bij je past
Om te beginnen is het handig om een sport te kiezen wat je écht leuk vindt. Als je nog geen idee hebt, probeer dan wat verschillende mogelijkheden uit. Er is meer dan alleen de gym of hardlopen. Uitstelgedrag is bijna niet te voorkomen als je iets doet waar je eigenlijk niets aan vindt. Zo werkt het voor je werk, maar zeer zeker ook als het op sporten aan komt.
2. Sport comfortabel
Zorg voor lekker zittende kleding, en dat mag ook best een leuk en hip sportpakje zijn. Comfort is essentieel tijdens het sporten. En als je daar even lekker voor mag gaan winkelen, is dat alleen maar mooi meegenomen. Laat comfort leidend zijn, gelukkig is er in ieder geval genoeg aanbod wat zowel comfortabel als hip is.
3. Stel haalbare doelen
Stel jezelf een doel en je raakt gemotiveerd. Zo werkt het in het dagelijks leven, maar ook als het om cardio- of krachttraining aankomt. Zorg er wel voor dat deze doelen haalbaar blijven. Nee, je kunt niet binnen een maand klaar zijn voor een marathon, en houd er rekening mee dat je lichaam al een maand nodig heeft om 1 kg aan spiermassa bij te komen. Werk met kleine stappen en zorg dat je succeservaringen opdoet. Als je doelen onhaalbaar blijken dan is dit een deuk in je zelfvertrouwen, en achterhaalt uitstelgedrag binnen no-time jouw motivatie. Schrijf je doelen en voortgang ook op, door het visueel te maken word je er continu aan herinnerd, en raak je nóg gemotiveerder.
4. Laat de gewoonte inslijten
Door je work-outs in te plannen kun je er makkelijker een gewoonte van maken, als je je er natuurlijk aan houdt. Het vraagt misschien even wat discipline aan het begin, maar voordat je het weet raak je gewend aan die planning en is uitstelgedrag geen onderdeel meer van jouw dagschema.
5. Wees niet te streng voor jezelf
Het kan heus een keer voor komen dat je jezelf echt niet van de bank gesleept krijgt. Als dit gebeurt, wees dan niet te streng voor jezelf en pak de draad de volgende dag weer gewoon op. Het duurt even voordat je van je work-outs een gewoonte hebt gemaakt, zo’n 30 tot 60 dagen, dus gun jezelf ook even de tijd.
6. Trek je sportkleding aan of neem je sportkleding mee naar werk
Een heel praktische tip om je uitstelgedrag te voorkomen is om ’s ochtends al je sportkleding aan te trekken. Op een vrije dag natuurlijk, we willen geen vreemde blikken op je werk. Het werkt gewoon goed als je al de hele dag in je sportkleding loopt. Je herinnert jezelf eraan om te gaan, en hebt de éérste stap gezet. Ook kun je je sporttas in de auto gooien, zodat je direct na je werk kunt gaan sporten. Zo geef je uitstelgedrag geen plekje in jouw auto.
7. Train thuis
Voor sommigen kan het helpen om thuis te trainen. Schaf je een paar basics aan zoals een matje, wat dumbbells, een kettlebell of wat weerstandsbanden. Met een paar aankopen kom je al heel ver. Richt een aparte ruimte of hoek in zodat je niet telkens alles op hoeft te bergen. Zo heb je je eigen ‘private gym’ en is uitstelgedrag weer K.O geslagen. Heb je een stok achter de deur nodig om de regelmaat in het sporten te behouden? Overweeg dan om een personal trainer aan huis in te schakelen.
8. Sport samen met je partner of een vriend(in)
Samen sporten kan een ergernis zijn, maar voor veel meer mensen kan het juist motiverend werken. Een beetje competitie, elkaar uitdagen en motiveren of gewoon gezellig kletsen tijdens jullie duo training kan wonderen verrichten. Ook kan het helpen om je frustraties rondom je uitstelgedrag te delen, zo kan je maatje hier ook op inspelen.
Heb je alle tips gevolgd maar steekt uitstelgedrag je alsnog de kop op? Dan is er misschien een andere onderliggende reden. Wat er ook aan de hand is, onderzoek waar dit gevoel vandaan komt. Ga bij jezelf goed na wat de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn en doe er iets mee. Het leven is veel te kort om te blijven kniezen, en al helemaal om niet te genieten van de vele voordelen van sporten.