Met de komst van thuiswerken is het belang van een gezonde werkplek in de spotlight gaan staan. Sinds de coronatijd werken we massaal vanaf welke locatie dan ook. Fantastisch natuurlijk, maar we kwamen er gelukkig snel achter dat werken vanaf het strand in Portugal helemaal niet zo ergonomisch is. Vanaf welke plek je ook werkt, een gezonde werkplek is nodig om het vol te houden. Voor jou als zelfstandig ondernemer, maar ook voor je medewerkers. Hoe zorg je voor een gezonde werkplek voor lichaam én geest?
Belang van een gezonde werkplek
Een gezonde werkplek is essentieel voor je eigen prestaties en dat van je werknemers. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een gezonde werkplek bijdraagt aan de gezondheid en fitheid van ondernemers en medewerkers. Het leidt tot minder rug- en nekklachten, meer productiviteit en minder ziekteverzuim. Dat wisten we natuurlijk al, en hebben we de strandstoel weer snel ingeleverd voor de bureaustoel. Maar een gezonde werkplek gaat veel verder dan alleen een aangepaste muis of bureaustoel.
Wat is een gezonde werkplek?
Een gezonde werkplek voldoet aan bepaalde eisen die bijdragen aan de gezondheid en fitheid van je medewerkers, en jezelf natuurlijk. In de basis zijn de volgende aspecten misschien wel het meest belangrijk voor een gezonde werkplek.
Comfort
Zo moet een werkplek voldoende comfort bieden. Denk dan aan ergonomische hulpmiddelen waardoor je in een gezonde houding kunt werken. Comfortabele bureaustoelen, een laptopstandaard of een voetensteun maken het werkende leven al een stuk comfortabeler. Maar ook een werkplek met voldoende bewegingsruimte is geen overbodige luxe. Vanuit de Arbowet liggen hier in ieder geval allerlei normen over vast.
Lichtinval
Uiteraard dient er voldoende lichtinval aanwezig te zijn. Een fel zonnetje is dan weer niet ideaal, want je kunt totaal niet zien wat je aan het doen bent. Maar voldoende daglicht is wel zo aangenaam. Hoewel daglicht geen wettelijke verplichting is, is dit natuurlijk wel wenselijk voor de gezondheid van medewerkers. Buiten dat ze gewoon zien wat ze aan het doen zijn, is daglicht essentieel voor een aantal belangrijke processen in ons lichaam. Zo stimuleert het de aanmaak van vitamines en voelen we ons fitter en prettiger bij daglicht.
Klimaat
Uiteraard zit niemand graag te zweten of kou te leiden op zijn werkplek. Een aangenaam klimaat is dus zeker aan te raden. Niet te warm, maar ook niet te koud. Zo mag een kantoor niet kouder dan 18 graden zijn, en niet warmer dan 26 graden. En de mogelijkheid tot schone en frisse luchttoevoer is ook wel zo prettig. Zo hoef je niet in de lucht van een ander te zitten.
Veiligheid
Uiteraard is een veilige werkplek het allerbelangrijkst, op fysiek gebied maar zeer zeker ook op mentaal vlak. Eerdergenoemde aspecten dragen hieraan bij. Maar denk bij een veilige werkplek ook aan werkdruk, en ruimte voor opbouwende feedback als je werknemers in dienst hebt. Zo voelt iedereen zich ook emotioneel happy.
Tips
Of je nou een ‘single’ ondernemer bent of wat mensen in dienst hebt, met onderstaande tips maak jij iedere werkplek tot een gezonde en prettige werkplek.
1. Daglicht en daglichtlampen
Niet iedereen is gezegend met een paar mooie raampartijen op zijn kantoor. Toch, is dit wel aan te raden. Heb je ze niet binnen handbereik dan is een goede daglichtlamp een mooi alternatief, zeker als je in de schemering of duisternis moet werken.
2. Sta-bureaus en stoelfiets
Zitten is onnatuurlijk voor ons, we staan en lopen veel liever. Natuurlijk kun je af en toe een ommetje maken, maar een sta-bureau is ook ideaal. Wil je nog groter aanpakken? Dan kun je ook een stoelfiets onder je bureau plaatsen, kun je lekker even je frustratie eruit fietsen.
3. Houdt ramen en deuren open
Zorg voor een gezonde luchtkwaliteit, en dat kan alleen maar door frisse lucht. Houdt je ramen en deuren open, of zet ze regelmatig open als het te koud is. Let er natuurlijk op dat het niet te koud of te warm wordt. Gezonde luchtkwaliteit voorkomt lichamelijke ongemakken zoals hoofdpijn, vermoeidheid en concentratieproblemen. Heb je geen ramen? Zorg dan voor een goed ventilatiesysteem. De luchtkwaliteit verbetert ook door planten, zet dus hier en daar een plantje neer.
4. Pimp het interieur
Een prettige werkplek ziet er ook prettig uit. Niemand werkt graag in een saai wit hok. Kleedt het een beetje aan, voorkom natuurlijk dat je overprikkeld wordt door tierelantijntjes. Kleed je werkplek ook aan met wat planten of bloemen. Zoals we al eerder zeiden hebben ze een positief effect op de luchtkwaliteit, maar ze hebben een positief effect op stemming, immuunsysteem en akoestiek. De productiviteit schiet daarmee als een speer omhoog.
5. Zorg voor geluidsdemping
Voorkom een galmende en gehorige werkplek. Zorg voor een tapijt, gordijnen of vloerbedekking. En voorkom geluidoverlast van buitenaf. Zorg voor geluiddempende ramen, zodat de ruimte stil kan zijn als je het nodig hebt. Te veel kabaal en geluid zorgt namelijk voor concentratieproblemen en stress. Uiteraard… Een plantje hier en daar helpt ook weer.
6. Ga voor ergonomisch
Het klinkt een beetje kneuterig, maar een goede werkhouding is écht heel belangrijk. Toen we in de coronatijd opeens allemaal thuis moesten werken hebben we het gevoeld. Vergeet niet hoe we de keukenstoelen en krukjes hebben vervloekt. Zorg dus voor een comfortabele werkhouding door ergonomische hulpmiddelen. Een degelijke bureaustoel, bureau en voetensteun is nooit weggegooid geld. Blijf wel bewegen, want alleen met ergonomisch kom je er niet.
7. Vermijd koffie afhankelijkheid en ongezonde voeding
Als zelfstandig ondernemer schiet gezond eten er soms in. Zorg dat je gezonde en gevarieerde voeding in huis hebt. Heb je medewerkers in dienst? Bied ze dan een stukje fruit aan, of een duurzame drinkfles van de zaak zodat ze voldoende water drinken. Drink zelf natuurlijk ook voldoende water en houd koffie consumptie binnen de perken (niet meer dan 1 tot 4 koppen per dag).
8. Ga regelmatig naar buiten
Met een kantoorbaan kom je niet echt in beweging, misschien dat het in de coronatijd zelfs nog erger is geworden. Als zelfstandig ondernemer plof je namelijk heel makkelijk met je laptop op de bank, om pas in de late middag weer in beweging te komen. Zorg dat je regelmatig even opstaat, rondloopt en naar buiten gaat. Maak een ommetje of ga tussendoor een uurtje sporten. Je bent geen ondernemer geworden om de hele dag maar matjes achter je laptop te hangen. Vlieg er even lekker uit!
9. Hygiëne
Zorg voor een opgeruimde en schone werkplek. Het zorgt voor rust in je hoofd en, als je medewerkers in dienst hebt, voorkom je ziekteverzuim door smerige bacillen. Ruim meteen op wat je uithaalt en laat etensresten niet liggen.
10. Flexibele werktijden
Wanneer je ermee om kunt gaan natuurlijk, houd je werktijden dan flexibel. Als ondernemer heb je die vrijheid. En als je medewerkers in dienst hebt, laat ze dan meeprofiteren van deze flexibiliteit. Gegarandeerd dat de werknemerstevredenheid omhooggaat, en daarmee natuurlijk ook de prestaties. Maak natuurlijk wel duidelijke afspraken met jezelf, óf je werknemers, om gelanterfant te voorkomen.
De tijd van het saaie grijze kantoorleven is allang voorbij. Maak gebruik van de vrijheid en mogelijkheden die je hebt als zelfstandig ondernemer. En zorg natuurlijk ook goed voor je medewerkers als je zaken heel goed gaan. Laat je niet verleiden door social media, werken op het strand is onrealistisch, oncomfortabel en bezorgt je alleen maar ellende. Kruip liever in je supersonische en ergonomische werkplek!