Eetbuien onder controle: hoe je cravings te lijf gaat met deze 9 tips
We hebben er allemaal weleens mee te maken: eetbuien. Zonder na te denken razen we door onze keukenkasten, op zoek naar iets om onze trek te stillen. We grijpen naar zoute snacks, gevolgd door iets zoets, en dan weer iets vettigs… en kijk eens aan, daar ligt chocolade! Dit eindeloze patroon kan behoorlijk frustrerend zijn. Maar waar komen deze eetbuien vandaan? En hoe kun je er verstandig mee omgaan? Hier geven we je enkele handige tips.
Oorzaken van eetbuien
Er zijn verschillende soorten eetbuien, waarvan er twee vaak voorkomen. De eerste variant is de eetbuistoornis, die valt onder de psychische aandoeningen en meestal wordt gekenmerkt door terugkerende patronen. Hier zullen we niet verder op ingaan, dat is iets voor de professionals. In plaats daarvan richten we ons op de tweede variant: de welbekende vreetbuien, snaaibuien of food cravings. Dit zijn de eetbuien die gepaard gaan met schuldgevoel en waar we allemaal weleens mee te maken hebben gehad. Wat simpel lijkt—”ik heb trek, dus ik eet iets”—is vaak het resultaat van complexe processen in ons lichaam.
Eetbuien ontstaan niet zomaar. Ze worden aangestuurd door neuronen in het beloningssysteem van de hersenen, en deze signalen worden beïnvloed door verschillende factoren zoals emoties, lichamelijke toestand, zintuiglijke prikkels, en de situatie waarin je je bevindt. Het komt daardoor weleens voor dat je zin hebt in iets zoets of vettigs, zelfs wanneer je net een grote maaltijd hebt gegeten. Voor velen ligt de oorzaak van deze intense eetdrang echter simpelweg bij een te lage bloedsuikerspiegel doordat ze overdag te weinig hebben gegeten.
Handige tips om eetbuien te voorkomen
Zoals eerder gezegd, worden eetbuien aangestuurd door het beloningssysteem in je brein. Af en toe jezelf belonen is natuurlijk prima, maar wanneer je merkt dat je de controle verliest of dat er een patroon ontstaat, is het tijd om in te grijpen. Deze 9 tips kunnen helpen om eetbuien te voorkomen en meer controle te krijgen over je eetgedrag.
1. Eet regelmatig
Het overslaan van maaltijden of tussendoortjes, bijvoorbeeld omdat je het te druk hebt of wilt afvallen, kan juist eetbuien in de hand werken. Hierdoor daalt je bloedsuikerspiegel, wat leidt tot sterke cravings. Regelmatig eten houdt je bloedsuikerspiegel de hele dag door stabiel, voorkomt eetbuien en helpt je humeur positief te houden.
2. Vermijd extreme diëten
Diëten met te veel restricties vergroten de kans op eetbuien. Alles wat niet mag, wordt juist aantrekkelijker, en uiteindelijk kan dit leiden tot een flinke eetbui uit protest. Kies daarom liever voor een uitgebalanceerd voedingspatroon. Als je toch een dieet wilt volgen, zorg er dan voor dat het flexibel genoeg is en dat je nog steeds alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.
3. Eet langzaam en met aandacht
Neem de tijd om je maaltijden en tussendoortjes rustig te eten. Concentreer je op de smaak, de textuur en de geur van je eten. Door langzaam te eten kan je lichaam beter signaleren wanneer je verzadigd bent, en het helpt ook bij de opname van voedingsstoffen. Bovendien helpt het je om meer tevreden te zijn met minder, en blijf je vriendelijk en rustig.
4. Stress beheersen
Stress vermijden is niet altijd mogelijk, maar probeer stress zo veel mogelijk te beperken. En wanneer stress niet te vermijden is, probeer dan niet te grijpen naar voedsel om ermee om te gaan. Zoek andere manieren om te ontspannen: luister naar muziek, ga sporten, maak een wandeling of probeer te mediteren.
5. Drink voldoende water
We drinken vaak ongemerkt te weinig water, en dorst kan gemakkelijk worden verward met honger. Wanneer je dorst hebt, is je lichaam al aan het uitdrogen. Zorg daarom dat je gedurende de dag voldoende water drinkt om onnodige eetbuien te voorkomen.
6. Slaap voldoende
Te weinig slaap kan ertoe leiden dat je lichaam verkeerde signalen afgeeft, waardoor je gaat eten om energie op te krikken. Dit leidt vaak tot het eten van ongezonde, calorierijke voedingsmiddelen. Door voldoende slaap te krijgen, houd je je hormonen in balans en verklein je de kans op eetbuien.
7. Voorzie jezelf van gezonde snacks
Zorg ervoor dat je altijd gezonde snacks in huis hebt. Mocht je toch een keer trek krijgen, dan heb je in ieder geval een gezonde optie bij de hand. En onthoud: wat je niet in huis haalt, kun je ook niet eten. Laat de ongezonde verleidingen dus gewoon in de winkel liggen.
8. Kies voor eiwitrijk voedsel
Eiwitrijke voeding geeft je een langdurig verzadigd gevoel en vermindert de drang naar suikers. Voeg dus voedingsmiddelen zoals eieren, vis, peulvruchten, broccoli of een stuk mager vlees toe aan je maaltijden.
9. Blijf in beweging
Sporten en bewegen kunnen indirect helpen bij het voorkomen van eetbuien. Door fysiek actief te zijn, voel je je over het algemeen beter, waardoor je minder snel geneigd bent om naar voedsel te grijpen. Let er wel op dat je sporten niet als excuus gebruikt om vervolgens extra te gaan eten.
Snaaibuien zijn dus vaak een gevolg van een disbalans in je lichaam, en je kunt ze eenvoudig verminderen door onze tips toe te passen. Tegelijkertijd werk je dan ook aan een gezondere levensstijl. Mocht je merken dat je de eetbuien echt niet onder controle krijgt en dat ze steeds terugkomen, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken.
That’s all, folks!