fbpx

De trainer komt naar je toe!

Interview Marjolein Dubbers

Lessons learned: Marjolein Dubbers deelt inzichten over krachttraining voor vrouwen

Hoe kan je als vrouw zo gezond en fit mogelijk ouder worden? Marjolein Dubbers deelt haar eigen ervaring en onderzoek in vijf inzichten. Marjolein Dubbers (1958) is oprichter van het grootste online platform voor fitte vrouwen; de Energieke Vrouwen Academie. Daarnaast ken je haar misschien als food- en lifestyle coach of als auteur van de bestseller ‘Het Energieke Vrouwen Voedingskompas’. Marjolein schrijft vooral over gezond ouder worden met aandacht voor hormonen, voeding, beweging en vitaliteit. Wij spraken met Marjolein en vroegen haar hoe je als vrouw zo gezond en sterk mogelijk ouder kan worden. 

“De grootste winst valt te behalen in hoe je je voelt. En dat hervonden zelfvertrouwen doet je stralen!”

Les 1. Focus op hoe je je voelt, niet op hoe je eruit ziet

Eén van de belangrijkste lessen die Marjolein heeft geleerd is om de focus te leggen op hoe ze zich voelt, en niet op hoe ze er uit ziet. Ze legt uit dat vrouwen van nature nou eenmaal een hoger vetpercentage en een andere bouw hebben dan mannen. Vrouwen hebben nou eenmaal wat meer buikvet, onder andere om onze organen te beschermen! En heb je kinderen gekregen? Grote kans dat dat buikje niet meer zo strak wordt als dat het ooit was. Die superslanke modellen uit tijdschriften geven een onrealistisch schoonheidsideaal weer, die vaak ook nog eens met photoshop zijn bewerkt.

Les 2. Er is niet één succesformule om af te vallen

Afvallen is niet zo makkelijk als ‘minder eten, meer bewegen’. Voordat je bewust aan de slag wilt gaan met afvallen is het goed om te weten hoe gezond jouw lichaam nu is. Want naast jouw eetgewoonten, voedingspatroon en mate van activiteit spelen er een hoop andere factoren een rol. Belangrijke factoren die invloed hebben op jouw mogelijkheid om af te vallen zijn onder andere:

  • De werking van je schildklier. Je schildklier is een belangrijk orgaan dat veel invloed heeft op jouw hormonen, en hiermee op jouw stofwisseling. Zeker als je in de overgang bent verandert je hormoonhuishouding en is het goed om je schildklier en hormoonwaarden door de huisarts na te laten kijken.
  • De gezondheid van je darmflora. Bepaalde bacteriën in je darmen kunnen ervoor zorgen dat je veel honger hebt. Hierdoor kan je meer gaan eten dan dat je lichaam eigenlijk nodig heeft.
  • Te veel stress. Stress zorgt voor een verhoogd level van het stress-hormoon cortisol, wat het moeilijker maakt om af te vallen.
  • De insulineproductie, als je lichaam te veel insuline aanmaakt is het moeilijk om je gewicht te reguleren.
  • Een geschiedenis van crashdiëten. Door regelmatig te weinig te eten, slaat je lichaam alles wat je wél eet gelijk op, omdat het zich klaarmaakt voor het volgende crashdieet.
  • Een tekort aan bepaalde vitaminen die je nodig hebt om vet te verbranden.
  • Medicijngebruik, bepaalde medicijnen zorgen bijvoorbeeld voor een constant honger gevoel.
  • Ontstekingen in het lichaam waardoor je lichaam moeite heeft om vetcellen te verbranden.


Het is belangrijk om eerst stil te staan bij de gezondheid en vitaliteit van jouw lichaam. Kijk kritisch naar je voedingspatroon en eet zo gevarieerd mogelijk. Twijfel je of je wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Of denk je dat jouw hormoonhuishouding misschien ontregeld is? Laat dit dan controleren bij (bijvoorbeeld) je huisarts.

Les 3. Vooral vrouwen in de overgang hebben baat bij krachttraining

Veel vrouwen zijn bang dat ze door krachttraining te doen heel groot of overdreven gespierd worden. Daarom kiezen ze er vaak voor om vooral cardio training te doen. Maar krachttraining helpt juist om gezond en sterk ouder te worden! Daarnaast hebben vrouwen niet de lichaamsbouw om extreem gespierd te worden. Juist vrouwen in de overgang hebben er volgens Marjolein baat bij om vaker voor krachttraining te kiezen, en wel om deze redenen:

  • Vanaf je 30e begin je als vrouw langzaam spiermassa te verliezen. Tussen je 30e en 60e kan dit wel oplopen tot 7,5 kilo spiermassa die je verliest! En dit terwijl sterke spieren er juist voor zorgen dat je, ook in rust, vet verbrandt. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het dus wordt om vet te verbranden en af te vallen. Door regelmatig krachttraining te doen zorg je ervoor dat je spieren sterk en gezond blijven, en is het makkelijker om op gewicht te blijven of af te vallen met krachttraining.
  • Je stofwisseling vertraagt als je in de overgang komt. De meeste vrouwen komen rond hun 40e in de overgang terecht. De overgang zorgt ervoor dat je stofwisseling vertraagt, wat betekent dat je dus minder eten nodig hebt dan je misschien gewend was. Veel vrouwen vinden het lastig om aan te voelen hoeveel eten ze nodig hebben en blijven dus eigenlijk te veel eten. Krachttraining helpt om je stofwisseling op peil te houden en dus op gewicht te blijven.
  • Door het verlies aan spierkracht dat automatisch gebeurd bij het verouderingsproces gaat ook de gezondheid van je botten sneller achteruit. Door je spieren sterk en gezond te houden heb je mogelijk minder last van botontkalking en kwetsbare botten.
  • Je hormoonbalans verandert tijdens de overgang. Door krachttraining te doen en je spieren te versterken gaat je lichaam meer testosteron aanmaken, een hormoon dat zorgt voor een zelfverzekerd en krachtig gevoel!

Les 4. Bepaal wat voor jou werkt

Marjolein vertelt dat ze zelf pas is begonnen met sporten op haar 46e, en pas 10 jaar later met krachttraining begon. Inmiddels heeft ze zelf ervaren hoe goed krachttraining kan helpen om sterk en gezond ouder te worden. Ook geeft ze aan dat het belangrijk is om je eigen ritme te vinden bij het sporten. Zelf gaat ze graag naar buiten om te wandelen, hardlopen en doet ze af en toe een duurloop. Daarnaast doet ze haar krachttraining met een personal trainer voor extra ondersteuning en een stok achter de deur. Zoals ook voor Marjolein gold, je bent nooit te oud om te beginnen met sporten! Experimenteer en ontdek wat voor jou werkt en goed voelt, en schakel zeker hulp in als je wat extra ondersteuning wilt.

Les 5. Investeer in jezelf en sport met een personal trainer

Wil je net als Marjolein beginnen met krachttraining maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Marjolein kan het iedereen aanraden om een personal trainer in te schakelen. Een personal trainer maakt een op maat gemaakt schema dat past bij jouw ervaring, mogelijkheden en eventuele blessures. Grote pluspunten aan sporten met een personal trainer zijn volgens Marjolein de afwisseling in de oefeningen, het hebben van een stok achter de deur en iemand die je echt pusht om er hard voor te gaan.

Wordt verliefd op jezelf door je goed te voelen – fysiek en mentaal

De belangrijkste les die Marjolein wil meegeven is dat goed voor je lichaam zorgen de enige manier is om je goed in je vel te voelen. Afvallen zou niet je voornaamste doel moeten zijn. Leg de nadruk op je gezonder, sterker en energieker voelen en je zal merken dat dit ook veel meer motivatie geeft om te gaan bewegen. Krachttraining is een van de beste manieren om te bepalen hoe jouw lichaam voelt en eruit ziet. Verdiep je goed in wat jouw lichaam nodig heeft en schakel extra hulp in als je dat fijn vindt.

error: Deze content is beveiligd!