Frisdrank, het vloeibare snoep
Je kent het wel, je bent lekker de hele dag bezig geweest en je snakt naar een koud colaatje. Geen cola bij de hand? Dan kun je ook een glaasje water nemen met zes suikerklontjes erin. De gemiddelde Nederlander gooide in 2020 zo’n 292 glazen frisdrank naar binnen. Dat komt overeen met zo’n 1750 suikerklontjes verspreid over het hele jaar. Lekker, nog zin in een glaasje prik?
Net als snoep bevat frisdrank nauwelijks voedingswaarden, en kunnen we dus heel kort zijn over hetgeen wat erin zit. Uiteraard een gulle 102 calorieën. Suiker wordt vertegenwoordigd door zo’n royale 26 gram. En vezels, eiwitten en vitaminen? Niks, noppes, nada. Dus waarom zou je je calorieën drinken terwijl je verder geen enkele vorm van voedingswaarden binnenkrijgt?
De schade van prik
Een glaasje prik. Het klinkt heel onschuldig, maar het vloeibare snoep gaat gepaard met een eindeloze lijst van gevolgen. Overgewicht, diabetes type 2 en slechte tanden zijn misschien wel de meest bekenden, maar daar houdt het echt niet mee op. Sterker nog, nog lang niet eigenlijk!
Hart- en vaatziekten
Suiker kan hartfalen veroorzaken doordat het pompen van het hart wordt beïnvloed. Daarbij leidt frisdrank, en dus ook snoep, tot een verhoogde bloeddruk en cholesterol wat leidt tot hart- en vaatziekten.
Osteoporose
Om de suikers uit frisdrank te verbranden zijn belangrijke vitaminen en mineralen nodig om deze verbranding gaande te houden. Dit zijn essentiële stoffen die de botten dan weer missen. Fructose is eveneens een gemeenschappelijk ingrediënt van frisdrank en snoep, en heeft een negatief effect op de botten.
Lever
Fructose wordt door de lever omgezet naar glucose, bij een teveel houdt de lever het niet bij en wordt de fructose omgezet naar vet. Dit vet gaat zich rond de lever nestelen (visceraal vet), waarbij een teveel weer leidt tot lichamelijke aandoeningen.
Kanker
Suiker is powerfood voor cellen, en dus ook voor kankercellen. Ze voeden zich met suiker waardoor ze sneller groeien. Voor goede cellen klinkt dit misschien goed, maar als het om kankercellen gaat verandert het de zaak volkomen.
Verslaving & depressie
Bij het eten van snoep of drinken van frisdrank komt dopamine vrij. Doordat je steeds meer suiker nodig hebt om dit stofje vrij te laten komen, kan het verslavend werken. Je bent dan steeds op zoek naar de sugar-rush die, zodra die is uitgewerkt, je weer in een diep dal laat vallen. Vervolgens ben je weer moe en verlang je weer naar de volgende ‘rush’. Door deze hoge pieken en diepe dalen verhoog je de kans op een depressie.
Verzwakt immuunsysteem
Suiker beschadigt de witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn nodig om virussen en bacteriën aan te vechten. Doordat ze minder goed hun werk kunnen doen wordt je sneller ziek.
Huidveroudering
Suiker hecht zich aan eiwitten en ontwikkelt zich tot een stofje wat het collageen beschadigd. Collageen houdt de huid soepel en stevig. Zodra deze beschadigd wordt, of er een tekort aan is, verzakt je huid en komen de rimpels in opmars.
Duur
Frisdrank en snoep zijn ook simpelweg duur. De prijzen rijzen de pan uit door de crisissen en de stijgende inflatie. De overheid beraadt zich ook al jaren over een evt. belasting op suikerrijke producten, een suikertax ligt dus ook nog op de loer. Het is niet alleen slecht voor je ‘body’ maar dus ook voor je ‘money’.
We kunnen bijna stellen dat snoep simpelweg de solide toestand van frisdrank is. De reeksen met nadelen komen zo dicht bij elkaar, waarbij frisdrank zich nog nierstenen en brandend maagzweer mag toe eigenen. Genoeg redenen om op water over te gaan lijkt ons zo. Want zeg nou eerlijk, die calorieën kun je veel gezonder en bourgondischer uitgeven.