De feestdagen zitten erop en nu is het tijd om terug te keren naar gezonde gewoonten en dat extra feestgewicht aan te pakken. Maar laten we eerlijk zijn, afvallen na de feestdagen kan best een uitdaging zijn. Geen zorgen, we hebben 15 tips voor je zodat je terug kunt keren naar je optimale zelf, zonder het plezier van de feestdagen te vergeten.
1. Begin met mild detox
Na al die feestelijke lekkernijen is het tijd om je lichaam te reinigen. Start je dag met een glas lauwwarm water met citroen om je spijsvertering te stimuleren en gifstoffen te verwijderen. Voeg verse groenten, fruit en magere eiwitten toe aan je maaltijden om je lichaam te voorzien van voedingsstoffen zonder overtollige calorieën.
2. Stel realistische doelen
Overweldig jezelf niet met onrealistische doelen, maar stel kleine, haalbare subdoelen. Begin met het verliezen van een paar kilo in plaats van meteen te mikken op een groot gewichtsverlies. Dit zal je motivatie hoog houden en het proces duurzaam maken. Heb je behoefte aan vragen om na te denken over 2023 en alvast vooruit te kijken naar 2024? Doorloop dan de vragen voor zelfinzicht.
3. Maak bewegen leuk
Afvallen betekent niet dat je urenlang in de sportschool moet doorbrengen. Vind activiteiten die je leuk vindt en integreer ze in je dagelijkse routine. Of het nu gaat om wandelen, dansen of fietsen, beweging moet iets zijn waar je plezier aan beleeft.
4. Slaap is cruciaal
Een goede nachtrust is essentieel voor gewichtsverlies en algemene gezondheid. Zorg ervoor dat je voldoende slaapt, want gebrek aan slaap kan leiden tot ongezonde eetgewoonten en gewichtstoename.
5. Eet Bewust
Neem de tijd om te genieten van je maaltijden en luister naar je lichaam. Eet langzaam en kauw grondig om vol te raken met minder voedsel. Vermijd afleiding tijdens het eten, zoals televisie kijken, om overeten te voorkomen.
6. Drink voldoende water
Drink voldoende water gedurende de dag. Soms wordt dorst verward met honger, dus houd jezelf gehydrateerd om onnodige snacks te voorkomen.
7. Betrek familie en vrienden
Afvallen is gemakkelijker wanneer je een steungroep hebt. Deel je doelen met vrienden of familie en zoek gezonde activiteiten om samen te doen. Samenwerken maakt het leuk en motiveert iedereen om gezonde keuzes te maken.
Wil jouw vriend(in) net als jij het sporten oppakken na de feestdagen, maar is jullie sportmotivatie net niet sterk genoeg? Wellicht kan één van onze (vrouwelijke) personal trainsters jullie helpen door middel van Duo personal training. Zo kunnen jullie trainen waar en wanneer jullie dat uitkomt (thuis of buiten, 7 dagen in week, tussen 6:30-22u). Op die manier ontwikkel je gemakkelijker een sportroutine en krijgen jullie ondersteuning bij jullie sportmotivatie, zodat jullie echt een stok achter de deur hebben!
8. Plan je maaltijden
Maak een weekmenu en plan gezonde maaltijden en tussendoortjes vooruit. Dit voorkomt impulsieve eet beslissingen en helpt je bij het behouden van een gebalanceerd dieet.
9. Gebruik kleine borden
Serveer je maaltijden op kleinere borden. Hierdoor lijken porties groter, waardoor je hersenen het gevoel hebben dat je meer eet, zelfs als de hoeveelheid hetzelfde is.
10. Leer portiegroottes
Word bewust van de aanbevolen portiegroottes. Dit helpt je om controle te houden over de calorie-inname en voorkomt overeten. Je kunt gebruik maken van verschillende apps. Mijn Eetmeter is bijvoorbeeld een eetdagboek waarin je dagelijks invult wat je eet en drinkt. Er staan ruim 100.000 producten in Mijn Eetmeter. De tool laat zien of je voldoende voedingsstoffen en energie binnenkrijgt, aan de hand van een bepaalde berekening.
11. Vermijd vloeibare calorieën
Frisdranken, vruchtensappen, energie- en alcoholische dranken kunnen ongemerkt veel calorieën toevoegen aan je dieet. Kies liever water, kruidenthee of bruisend water als gezondere alternatieven. Ben je dit zat? Maak dan eens zelf fruitwater of een groentesmoothie.
12. Integreer krachttraining
Naast cardio-oefeningen kan krachttraining je helpen bij het opbouwen van spieren, wat op zijn beurt je stofwisseling kan verhogen en je helpt bij het verbranden van meer calorieën.
13. Wees geduldig
Gewichtsverlies is een geleidelijk proces. Verwacht niet directe resultaten, maar waardeer de kleine vooruitgang. Dit maakt het makkelijker om gemotiveerd te blijven op de lange termijn.
14. Kies voor gezonde snacks
Als je trek hebt tussen de maaltijden, kies dan voor gezonde snacks zoals Griekse yoghurt, wortels met hummus of een handvol bessen.
15. Ontwikkel gezonde gewoonten
Werk aan het ontwikkelen van gezonde gewoonten op lange termijn. Dit omvat regelmatige lichaamsbeweging, gebalanceerde maaltijden, voldoende ontspanning en een goede nachtrust. Hierbij nog wat laatste voedingstips;
Tips gezonde voeding
- Eet zo onbewerkt mogelijk, liefst biologisch;
- Lees wat je eet, lees goed de etiketten;
- Varieer;
- Eet min. 200gr groente per dag en 2 stuks fruit;
- Eet vezel- en eiwitrijk;
- Eet langzame koolhydraten;
- Eet gezonde vetten;
- Mijd zoveel mogelijk geraffineerde suikers;
- Drink met mate alcohol.