Sporten volgens Ayurveda
Het wordt al meer dan 5000 jaar beoefend, het is erkend als traditionele geneeskunde door de WHO en velen onder ons zweren erbij. Ayurveda. Naast de masala, biryani en de Taj Mahal misschien wel India’s grootste trots. En terecht, want het is meer dan alleen kruidengeneeskunde. Ayurveda gaat breed, zo breed dat het je zelfs verteld welke sport het beste bij jou past.
Wat is Ayurveda?
Ayurveda is een eeuwenoude Indiase geneeskunde. De letterlijke betekenis van Ayurveda is wetenschap van het leven. De wetenschap om met kruiden, gezonde voeding en de juiste leefstijl zo lang en gezond mogelijk te kunnen leven.
Ayurvedische geneeskunde gaat uit van 3 fundamentele principes, ofwel dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Deze drie basis energieën moeten in evenwicht zijn om je goed te voelen en gezond te zijn. Ieder mens valt onder één of twee dosha’s die gedurende iedere levensfase kunnen veranderen. Voor iedere dosha geldt weer een andere leefstijl.
Ayurveda en sporten
Naast de juiste voeding per dosha, draagt regelmatige lichaamsbeweging ook bij aan de perfecte balans voor een goede gezondheid. Het versterkt onze spierkracht en immuunsysteem. Daarnaast verbetert het onze lichaamshouding, spijsvertering, slaap en houdt het onze vetrolletjes weg. Daar nog bovenop vertraagt het ons verouderingsproces en blijven we scherp, ook als we ouder zijn.
Ayurveda gaat uit van 3 vormen van lichaamsbeweging; krachttraining, flexibiliteit, zoals yoga en pilates, en cardio. Wat passend voor jou is, is afhankelijk van jouw dosha.
Intensiteit
Ayurveda streeft naar een goede balans in alles, dus ook in sport en beweging. Te weinig is niet goed, maar teveel ook niet. Een warming-up is in ieder geval iedereen aan te raden, en is het advies om dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen op lichte intensiteit.
Liever elke dag op halve kracht, dan 2 keer per week op maximale kracht, aldus Ayurveda. Je moet kunnen blijven kletsen, door je neus kunnen ademen en maar lichtjes zweten. Af en toe kun je een intervalletje erin gooien, maar let erop dat de intensiteit niet meer dan 80% is.
Sport bij voorkeur tussen 06.00 en 10.00 uur ‘s morgens. De avond is nodig om te ontspannen en te rusten. De lente, herfst en de winter zijn de beste jaargetijden om te sporten. Wil je toch perse in de zomer sporten? Doe dit dan niet op het warmste moment van de dag.
Contra’s
Vermijd sporten als je moe bent, ziek bent, honger of dorst hebt. Je lichaam heeft dan alle energie nodig om op krachten te blijven. Net je tandoori of tikka masala achter de kiezen? Wacht dan met sporten zo’n 2 tot 3 uurtjes na het eten, en zorg dat je vetarm eet. Ga ook liever niet vlak voor je maaltijd, want dan heb je meestal al honger. Neem dan een lichte snack zoals een banaan of drink een heerlijk frisse mango lassi.
Vrouwen die hun maandelijkse stonden hebben of zwanger zijn kunnen beter het sporten even uitstellen. Maar, je mag natuurlijk altijd een lichte inspanning leveren. Even lekker strekken met een potje yoga is nooit slecht.
Sporten per type
Nieuwsgierig naar jouw dosha-type en welke sport het beste bij je past? Op internet zijn genoeg tests te vinden die je vertellen welk type je bent. Maar we helpen je graag al een beetje op weg.
Vata
Mensen met het type vata zijn vaak slanke mensen. Ze zijn over het algemeen fijn gebouwd in voornamelijk rechte lijnen, en ze zijn rap in hun bewegingen. Ze hebben vaak een droge huid en zijn gevoelig voor stress en overprikkeling. Ook kunnen ze het snel koud krijgen. Vatas kunnen het best voor een licht intensieve sport kiezen. Denk dan aan wandelen, zwemmen, dansen en fietsen. In de winter is een binnensport aan te raden, en moeten ze toch een beetje rustig aan doen. Ze raken namelijk snel vermoeid of uit balans.
Pitta
Pittas zijn gepassioneerde en gedreven types met een slanke tot krachtige lichaamsbouw. Ze hebben een zachte huid met een rode gloed. Ze zijn competitief ingesteld en raken erg snel oververhit, zowel fysiek als emotioneel. Pittas kunnen dan ook het beste een sport beoefenen in de buitenlucht of in het water. Zwemmen, surfen, skiën, hardlopen en fietsen zijn perfect voor de pittas. Voor het competitieve randje zijn voetbal en hockey ook een mooi alternatief.
Kapha
De kaphas zijn geaarde types en zeer stressbestendig. Ze zijn iets steviger gebouwd en een tikkeltje lui. Hun stofwisseling verloopt trager dan bij de andere types, waardoor ze sneller geneigd zijn om bij te komen in gewicht. Ze zijn helaas iets minder gemotiveerd om te sporten, maar halen juist wel het beste resultaat. Kaphas mogen intensief en gedurende een langere tijd sporten. Het zijn helden in duursporten zoals hardlopen, roeien en fietsen.
Ontspannen en comfortabel sporten, dat lijkt het uitgangspunt van Ayurveda. In onze westerse maatschappij lijken we dat een beetje vergeten te zijn. We stellen prestaties en uiterlijke resultaten voorop, en knallen harder dan eigenlijk goed voor ons is. Om in de wijze woorden van Gandhi te spreken; “It is health that is real wealth, and not pieces of gold and silver.” Namaste!