Broccoli in a jar
Een salad-in-a-jar is ideaal om mee te nemen naar het werk of onderweg. Door de salade in laagjes toe te voegen blijft alles lekker vers. Leg stevige ingrediënten onderin en leg kwetsbare groene blaadjes bovenop. Neem hiervoor een stevige, glazen pot. Je kunt de salade hier uit opeten of, als dit mogelijk is, omkiepen op een bord.
De dressing mag op de bodem, maar je kunt deze ook apart meenemen. Deze versie is makkelijk te maken, lekker fris en heeft een subtiel zoetje. Gevoelige darmen? Gebruik dan geen rauwe broccolirijst, maar blancheer van te voren de broccoliroosjes kort in kokend water waarna je er korrels van maakt.
Wanneer je geen vis eet, kan je kiezen voor een gekookt eitje of een hand pistachenoten. De dressing is optioneel, maar wel erg lekker erbij.
Weinig tijd? Klop dan een simpele vinaigrette van olijfolie, azijn, mosterd en een beetje honing.
Nodig
1 Persoon
- 75 gram broccolirijst (ook kant- en klaar te koop)
- 50 gram tuinerwtjes (diepvries)
- 50 gram gestoomde makreelfilet (uit blik, op water) (verse gerookte makreel kan ook)
- 1 lente-uitje, fijn gesneden
- 1/4 mango, in blokjes
- Optioneel: handje bladsla, wat verse kruiden
Voor de dressing
- 1/2 limoen, sap en rasp
- 1/4 rode peper, gesnipperd
- 50 ml extra vierge olijfolie
- Stukje gember (grootte van een dobbelsteentje), geraspt
- 1 teentje knoflook, geperst
- 2 tl honing
Bereiding
- Maak de dressing en schenk dit op de bodem van de pot.
- Trek de makreel met twee vorken wat uit elkaar.
- Blancheer de tuinerwtjes een paar minuten in kokend water. Spoel af met koud water, zodat ze knapperig blijven.
- Schep ze op de dressing gevolgd door de volgende ingrediënten: bosui, makreel, mango en als laatste de broccolirijst.
- Maak eventueel af met een handje bladsla en wat verse kruiden als je die hebt liggen. Sluit het deksel en neem mee.
- Bewaar bij voorkeur koel.
- Eet lekker!