fbpx

De trainer komt naar je toe!

Dikker naarmate ouder mythe

Word je echt dikker naarmate je ouder wordt?

Kon jij vroeger ook alles eten zonder ook maar één gram aan te komen? Heb je bij het ouder worden het gevoel dat de kilo’s eraan vliegen als je ook maar kijkt naar een stukje taart? Worden we echt dikker naarmate we ouder worden, of is dit slechts een mythe? Wij zochten het voor je uit. 

De feiten

Nee, het is niet zo dat iedereen automatisch dikker wordt naarmate de leeftijd vordert. Hoewel sommige mensen inderdaad gewicht kunnen aankomen als ze ouder worden, is de boosdoener van die extra kilo’s toch niet altijd de leeftijd. Gewichtstoename op latere leeftijd is vaak toe te schrijven aan verschillende factoren, zoals een ongezonde levensstijl of genetische factoren. Maar toch zijn er ook andere factoren die wel gelinkt zijn aan dat extra jaartje op de teller…

Oorzaken van gewichtstoename bij het ouder worden

Ondanks dat het een fabeltje is dat iedereen bijkomt op latere leeftijd, treden er wel enkele veranderingen op in het lichaam die het je moeilijk kunnen maken om op gewicht te blijven. 

1. Veranderingen in metabolisme

Met elke verjaardag die erbij komt na de leeftijd van 30 jaar, vertraagt je metabolisme of stofwisseling. Dat wil zeggen dat het moeilijker wordt om calorieën te verbranden en gewicht te verliezen. 

2. Hormonale veranderingen

Vrouwen merken op latere leeftijd een daling van het hormoon oestrogeen op en bij mannen een daling van testosteron. Deze veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen leiden tot een toename van lichaamsvet, en dan voornamelijk rond de buik. Ook hebben deze hormonen invloed op de vertraagde stofwisseling en de afbraak van spiermassa. 

3. Levensstijlfactoren

Misschien ben je op een leeftijd dat de kinderen (eindelijk) uit huis zijn of ben je aan het genieten van je welverdiend pensioen. Met deze veranderingen in je leven kan het gebeuren dat je plots minder actief bent of anders gaat eten. Je hoeft namelijk niet meer elke dag vers te koken voor je kinderen en de gezellige restaurantjes en daarbij horende flessen wijn lonken. Of misschien vind je het maar helemaal niks dat de kinderen uit huis zijn en je gepensioneerd bent en rook, drink of eet je daarom een stuk meer. 

4. Lichaamssamenstelling

Naarmate we ouder worden, verandert ook de lichaamssamenstelling. Opgebouwde spiermassa neemt af en vetweefsel neemt toe, wat onverbiddelijk leidt tot extra ongewenste kilo’s. Dit betekent echter niet noodzakelijk dat we ongezonder zijn. Het behouden van een gezonde spiermassa en het verminderen van de ophoping van visceraal vet zijn belangrijk voor je algehele gezondheid, ongeacht het gewicht. 

5. Genetica

Vaak spelen aanleg en erfelijkheid een grote rol bij gewichtstoename. En soms speelt het hartstikke tegen je voordeel in en heb je gewoonweg een grotere aanleg dan anderen. Genetica is echter nooit een goed excuus om je volledig te laten gaan. 

Tips om gewichtstoename op latere leeftijd te beheersen

Gelukkig bestaan er manieren om gewichtstoename op latere leeftijd te beheersen. Met deze tips houd jij het cijfer op de weegschaal onder controle. 

  • Gezonde voedingsgewoonten: kies voor gezonde en gevarieerde voeding, boordevol groenten, fruit, volle granen, magere eiwitten en voldoende water.  
     
  • Beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen, suikerhoudende dranken en verzadigde vetten.  
     
  • Regelmatige lichaamsbeweging is essentieel voor een gezond gewicht. Combineer cardiovasculaire activiteiten, zoals wandelen of fietsen, met krachttraining om spiermassa te behouden en het metabolisme te stimuleren.  

 

  • Houd stress en spanning onder controle, want chronische stress kan gewichtstoename bevorderen. Zoek naar gezonde manieren om stress te verminderen, zoals yoga, me-time, meditatie of het plannen van leuke activiteiten met vrienden of vriendinnen. 
     
  • Vergeet niet om voldoende te rusten en slapen. Slaap is namelijk ook belangrijk voor een gezond gewicht. Een goede nachtrust bevordert een gezonde stofwisseling en reguleert hormonen die de eetlust beïnvloeden. Probeer om elke nacht minstens 7 tot 8 uur te slapen en te rusten wanneer je lichaam aangeeft dat het nodig is. 

Conclusie

De mythe dat je automatisch dikker wordt naarmate je ouder wordt, is niet helemaal waar. Al is leeftijd wel een factor die een significante rol speelt bij gewichtstoename. Door een gezonde leefstijl aan te nemen en aandacht te hebben voor andere risicofactoren, is het mogelijk om op een gezonde en vitale manier een jaartje ouder te worden. Onthoud bovendien dat gezondheid en welzijn belangrijker zijn dan het getal op de weegschaal en focus op het creëren van een gezonde en prettige leefstijl die je energie geeft. 

error: Deze content is beveiligd!