Een pauze? Ach waarom?! Het haalt je helemaal uit je flow, je zit er net zo lekker in! Herkenbaar? Dan mag je jezelf over niet al te lange termijn gaan promoveren tot uitgebluste ondernemer. Maar wil je juist genieten van een onbezorgd leven? Neem dan vooral genoeg pauzes. Regelmatig pauzeren is namelijk cruciaal voor onze gezondheid en productiviteit.
Wat is pauze?
Het lijkt misschien een overbodige vraag, maar we leven nu eenmaal in de 21e eeuw. Pauze is geen gewone pauze meer. Dertig minuten lang met je keurige broodtrommeltje in de kantine zitten is zo begin 20e eeuw. Nee, nee, wetenschappers anno nu hebben zich helemaal losgelaten op het schaftmomentje. En ook in pauzes zijn er verschillende smaakjes te krijgen, een paar van de bekendste.
Micropauzes
Micropauzes zijn misschien wel de meest populaire. Wanneer je aan micropauzes doet neem je meerdere korte pauzes gedurende de dag. In de jaren 80 ontstaan en nog steeds populair. En het mooie aan micropauzes zijn dat ze niet aan harde eisen hoeven te voldoen, zolang ze maar kort en vrijwillig zijn. Heerlijk die vrijheid!
De Pomodoro-techniek
Bij de Pomodoro-techniek worden cyclussen van 25 minuten telkens afgesloten met 5 minuten pauze. Daarna begint de riedel weer opnieuw. Ook deze pauze-techniek is in de jaren 80 ontstaan, nadat Francesco Cirillo zijn pauzes kaderde met een kookwekker in de vorm van een tomaat. De Pomodoro techniek vraagt wel wat meer voorbereiding dan de micropauzes. Zo zou je van tevoren moeten bedenken welke taken je wilt afmaken in die 25 minuten, spreek je daarna met jezelf af dat je ze écht gaat afronden in de 25 minuten, en zet je vervolgens de wekker. Als je klaar bent geef je jezelf een schouderklopje, en geniet je van je 5 minuten pauze met iets wat niet werk-gerelateerd is.
Heb je dit 4 keer gedaan? Dan mag je wat groter uitpakken, met wel zo’n 20 tot 30 minuten pauze.
Intermittent resting
Trek je liever even door in je werk? Dan is er intermittent resting. Je trekt langer door, maar je neemt ook langer pauze. Meestal werk je zo’n 90 tot 120 minuten, om daarna van 20 minuten pauze te genieten. Dit zou volgens de cyclus van ons natuurlijke klokje zijn. Blijkbaar volgen onze hersenen telkens een cyclus van 90 minuten, s ’nachts maar ook overdag. Ons brein begint met volle focus aan deze cyclus, waarna het steeds minder actief wordt en we sneller afgeleid raken. Welk patroon het beste zou zijn ligt niet vast, maar zou de 90-20-methode het beste zijn.
Voordelen
Uiteraard zijn er talloze onderzoeken gedaan naar de voordelen van pauzeren. Dat zijn er heel wat op het gebied van creativiteit en productiviteit, maar zeker ook op fysiek gebied.
Minder stress
Uiteraard zorgen pauzes voor minder stress. In tijden van stress helpt het namelijk om even mentaal afstand te nemen, en dat is precies wat een pauze voor je doet. Je stapt even uit de stressvolle situatie waardoor je de boel weer in perspectief kunt zien. Je verlaagt je stress op dat moment, wat op de langere termijn een burn-out kan voorkomen. Hiermee voorkom je dus ook heel veel fysieke ongemakken gerelateerd aan stress.
Lichamelijk welzijn
Uiteraard haalt pauzeren je even uit je verstokte en ongezonde houding. Je kunt weer even bewegen, je beentjes en armpjes strekken. Hierdoor voorkom je op de lange termijn rug- en nekklachten. Uiteraard moet je daarvoor wel achter je bureau vandaan komen.
Stimuleert gezonde gewoontes
Over de gehele genomen, stimuleert pauzeren indirect tot gezonde gewoontes. In tijden van stress ben je geneigd om al je gezonde gewoontes overboord te gooien. Door te pauzeren voorkom je die stress, en hiermee ook ongezonde gewoontes zoals vet eten, te weinig sporten en overmatig alcoholgebruik. Wil je nou echt de beste leerling van de klas zijn? Dan gebruik je je pauze ook voor een korte wandeling.
Beslissingen en nieuwe inzichten
Vermoeidheid maakt ons de eeuwige twijfelaar. En door altijd maar door te gaan verlies je focus, en krijgt vermoeidheid de overhand. Met de komst van die vermoeidheid wordt het steeds lastiger om in de diffuse staat te komen. Die diffuse staat hebben we nodig bij beslissingen en om tot nieuwe inzichten te komen. Door regelmatig te pauzeren voorkom je vermoeidheid, kom je makkelijker in diffuse staat en overstroom je van daadkracht en creativiteit.
Productiviteit en energie
Vooral micropauzes dragen een enorme steen bij aan onze concentratie en productiviteit. Je pept je brein veel vaker op, waardoor je energielevel op peil blijft en de prestatieflow kan blijven stromen. Belangrijk is wel om die micropauze anders in te vullen. Een stukje lopen, een filmpje kijken of even een praatje maken geeft je weer een power boost. Door regelmatig te pauzeren houdt je je batterij vol. Ga je te lang door, dan duurt het ook langer voordat je energie weer is opgeladen. En een volledig lege accu is niet goed voor de hardware.
Sociaal-emotioneel welzijn
Werk je met collega’s, werknemers of collega-ondernemer? Dan is gezamenlijk pauzeren goed voor je sociale, maar zeker ook emotionele welzijn. Buiten het sociale contactmoment, geeft gezamenlijk pauzeren ook even de ruimte om te ventileren en alles in perspectief te zien. Daarnaast voel je je meer onderdeel van een groep. Waar wij, sociale dieren, tenslotte van houden.
Ga wat vaker op pauze! Hoewel oudere generaties denken dat we niet meer weten wat hard werken is, pakken we in de 21e eeuw écht wel ons werk aan, maar dan vooral op mentaal vlak. En dat is misschien nog veel verraderlijker. In tegenstelling tot een hernia bij een stratenmaker, komen de signalen van overbelasting meestal van ons brein af. En die signalen zijn voor velen toch moeilijk om op te pikken. Better safe than sorry, lekker schaften dus.