Het cijfer op de weegschaal zegt niets en tegelijk heel veel. Zo zal een slank maar lang persoon overigens een groter getal op de weegschaal te zien krijgen dan een volslank en klein persoon. Groot, klein, corpulent of mager: wij geloven dat elk soort lichaam mooi is, zolang het maar om een gezond lichaam gaat.
Maar vanaf een bepaald cijfer, afhankelijk van jouw grootte en de conditie van jouw lichaam, kan het zijn dat er overgewicht optreedt. Overgewicht leidt in de meeste gevallen tot ernstige problemen op medisch, psychologisch en sociaal vlak en wordt daarom best vermeden.
Wat is overgewicht?
Overgewicht of obesitas is een medische aandoening die ontstaat door een combinatie van verschillende oorzaken en factoren. Een deel van de oorzaken en factoren die obesitas kunnen veroorzaken zijn te wijten aan het gedrag.
Een constant slecht en ongezond voedingspatroon met te veel vetten en suikers zorgt voor gewichtstoename. Combineer je een slecht voedingspatroon bovendien met onvoldoende beweging, dan is de kans op overgewicht groot. Anderzijds kan overgewicht ook te wijten zijn aan genetische factoren zoals aanleg, erfelijkheid of andere medische oorzaken. Zo kunnen bepaalde ziektes of medicatie gewichtstoename veroorzaken.
Als de weegschaal plots enkele kilo’s meer aangeeft dan pakweg een maand geleden, wil dit niet zeggen dat je overgewicht hebt. We spreken van overgewicht als de Body Mass Index tussen de 25 en 30 is. Morbide obesitas treedt op bij een BMI hoger dan 30.
Weegschaal
Toch zegt alleen je lengte en gewicht niet alles over gezondheid. Naast je gewicht is het goed om ook te kijken naar je biometrische gegevens als je vetpercentage, vochtpercentage en spiermassa.
Bijvoorbeeld; jouw normale thuisweegschaal laat zien dat, ondanks het harde trainen, jouw gewicht niet is afgenomen of zelfs is toegenomen. Je snapt er niks van. Je zit net in zo’n lekkere sportflow, bent veel meer gaan wandelen en je bent gezonder gaan eten. Hoe kan dat?
Als je gaat fitnessen, dan bouw je spiermassa op. En laten je spieren nou het zwaarst wegen! Dit kan de reden zijn dat het gewicht op de weegschaal onveranderd of zelfs iets toegenomen is. Jij denkt op dat moment dat je niet goed bezig bent, terwijl er intern juist positieve veranderingen in gang gezet zijn! Want hoogstwaarschijnlijk is door de verhoogde spiermassa jouw vetpercentage gedaald. En juist die veranderingen zijn belangrijk om overgewicht te vermijden!
Spiegel
Toch blijf jijzelf de beste graadmeter. Zit je lekkerder in je vel, voel je je fitter, kijk je met een zelfverzekerd gevoel in de spiegel en zit je kleding ruimer? Dat is eignlijk belangrijker dan steeds op zo’n weegschaal te staan. Zeker bij vrouwen kan het wegen op een weegschaal averechts werken omdat het veel stress op kan leveren. Daarnaast moet je je steeds op een zelfde moment wegen en zijn afwijkende getallen niet altijd te verklaren. Ben je ongesteld of geef je borstvoeding? Dan mag je zo’n meting niet serieus nemen omdat je hele vochthuishouding van slag is. En ben je zwanger? Dan mag je geen gebruik maken van zo’n Bio-elektrische Impedantie Analyse.
Wat zijn de gevolgen van overgewicht?
Buiten het feit dat je zelf niet gelukkig bent met je gewicht en dat voor onzekerheid over je lichaam kan zorgen, brengt overgewicht jammer genoeg ook nog andere gevolgen met zich mee. Overtollige vetcellen produceren hormonen en stoffen die je organen ziek kunnen maken. Zo heb je meer kans op het ontwikkelen van diabetes type 2, slaapapneu, hart- en vaatziekten en maag- en darmziekten. Voor vrouwen specifiek heeft overgewicht ook verminderde vruchtbaarheid als gevolg.
Verder heeft overgewicht ook negatieve gevolgen op je mentale gezondheid en je sociale leven. De extra kilo’s zorgen voor een negatief zelfbeeld en onzekerheid over het lichaam wat op zijn beurt kan zorgen voor depressieve klachten en lusteloosheid. Hierdoor zal je minder buiten en onder de mensen komen, wat zorgt voor druk op je sociale leven. Vandaag de dag zijn mensen ook steeds minder tolerant en wordt er nog vaak neergekeken op personen met overgewicht. Helaas is het dan ook de realiteit dat mensen met obesitas omwille van bovenstaande redenen moeilijker een partner vinden en vriendschappen onderhouden. Ook het vinden of houden van werk is vaak een heuse uitdaging. Een direct gevolg hiervan is dat er een grotere kans bestaat dat je in armoede terecht komt.
Bovendien is het ook erg kenmerkend dat mensen die zich slecht in hun vel voelen sneller naar ongezond eten grijpen als troost. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht die moeilijk te doorbreken wordt.
Wat kan je eraan doen?
Overgewicht of obesitas wordt best vermeden of zo snel mogelijk aangepakt. Met onderstaande tips helpen we je op weg.
1. Kies voor gezonde voeding
Vergeet fastfood, snelle suikers en een teveel aan koolhydraten. Kies voor een voedzaam en afwisselend voedingspatroon met voldoende groenten, fruit, vezels en proteïnen. Laat alcohol, koffie en frisdrank links liggen, eet langzaam en kies voor water en verse kruidenthee. Een gezonde voeding is de basis voor een fit en gezond lichaam.
2. Beweeg voldoende
Naast een gezonde voeding, is het ook belangrijk om te bewegen (en het liefst in de buitenlucht). Heb je al een lange tijd niet meer gesport? Begin dan rustig aan met bijvoorbeeld te wandelen of fietsen in plaats van de auto te nemen. Neem de trap in plaats van de lift. Zet doelen voor jezelf en werk hiernaar toe. Small steps lead to big achievements.
Leg wat vaker je mobiele telefoon weg. Te lang achter een scherm zitten, werkt gewichtstoename, overgewicht en obesitas in de hand.
3. Neem de tijd voor ontspanning
Stress is een boosdoener voor onze mentale en fysieke gezondheid. Stress kan ervoor zorgen dat afvallen moeizaam gaat of kan zelfs overgewicht veroorzaken. Daarnaast maken we veel moeilijker gezonde keuzes als we gestrest zijn. Ontdek dan ook waar jij gestrest van wordt, wat jou (te)veel energie kost. En sta stil bij hoe jij je kunt ontspannen en opladen. Is dat door meditatie, yoga of pilates? Of kom je eerder tot rust wanneer je een boek leest of lekker een eind door het bos wandelt?
4. Slaap voldoende
De hoeveelheid slaap speelt een grote rol bij gewichtsverlies. Mensen met slaaptekort hebben vaker overgewicht. Een slaaptekort geeft volwassenen 55% meer kans op obesitas (bron).
5. Laat je begeleiden
Het is niet gemakkelijk om obesitas te verslaan, dat weten we. Kun je wel een stok achter de deur gebruiken? Wellicht is een personal trainer aan huis (of buiten) iets voor jou? Bij ons word je getraind waar en wanneer jij wilt en je krijgt persoonlijke begeleiding rondom het ontwikkelen van een gezondere leefstijl. Door de persoonlijke 1:1 trainingen en leefstijltips werk je samen met personal trainer aan jouw persoonlijke doelstellingen. Jouw trainer zal ervoor zorgen dat jij het beste uit jezelf zult halen!