Geen snelle hap, maar blijven kauwen
Wij homo sapiens zijn door moeder natuur een beetje benadeeld wat betreft de spijsvertering. Zo hebben we bijvoorbeeld maar één maag gekregen, terwijl er genoeg dieren rondlopen die er vier of zelfs zeven hebben. In tegenstelling tot deze herkauwers krijgen wij maar één kans om alle voedingsstoffen uit ons voedsel te halen. En dat is niet de enige reden waarom we een voorbeeld kunnen nemen aan de onverstoorbare kauwende alpaca.
Je staat er misschien niet zo bij stil, maar kauwen is een ontzettend belangrijk onderdeel van ons spijsverteringsproces. Dat is misschien ook wel ons grootste probleem. We staan er niet bij stil, en jassen alles maar snel naar binnen omdat we geen tijd hebben. Deze leefstijl komt onze spijsvertering in ieder geval niet ten goede. Zes redenen waarom je moet stoppen met mouwen en beginnen te kauwen.
Voedingsstoffen
Op het moment dat jouw heerlijke broodje je mond raakt, worden er extra enzymen aangemaakt in je speeksel. Deze enzymen zijn eigenlijk eiwitten die helpen om je voeding om te zetten naar voedingsstoffen. Eet je te snel, dan worden er te weinig enzymen aangemaakt en kan je lichaam daardoor ook minder voedingsstoffen opnemen.
Speeksel beschermt
Speeksel beschermt je gebit. Doordat het goedje door je hele mond gaat worden de zuren uit het voedsel geneutraliseerd, wordt je glazuur hersteld en doodt het bacteriën. Ook wordt de groei van bacteriën geremd en zit er een natuurlijke anti-schimmel werking in om wonden sneller te laten genezen. Je speeksel is dus goud waard voor je lichaam.
Betere stoelgang
Door je eten goed te kauwen wordt je eten verpulverd tot kleinere stukjes. Je darmen worden hier blij van omdat ze dan de koolhydraten, vetten en eiwitten makkelijker kunnen opnemen. Als je niet goed kauwt, moeten je darmen extra hard werken. Hierdoor kun je last krijgen van windjes, obstipatie, buikpijn of diarree. Je neemt dan ook minder voedingsstoffen op, wat op lange termijn verdere gevolgen kan hebben voor je lichaam. Maar goed, bij de windjes en diarree hadden we al besloten om als een gek te gaan kauwen.
Sneller verzadigd
Leptine is het hormoon dat in je lichaam de verzadiging aangeeft. Leptine heeft de snelheid van een herkauwende koe en moet even aangezwengeld worden. Als je te snel eet, raakt dit hormoon achter en krijg je niet meer op tijd door dat je verzadigd bent. Hierdoor wordt het risico op overgewicht en diabetes vergroot.
Strakke kaaklijn
Altijd al een goeie kaaklijn willen hebben zoals Brad Pitt of Miss Jolie? Begin dan vooral te kauwen. Door goed te kauwen worden je kaakspieren versterkt, en dat zal op termijn ook wel zichtbaar worden in je gezicht. Daarnaast zorgt een sterke kaakspier ook voor een betere bescherming van je tanden. Altijd al willen boksen? Kauwen dus.
Een sterker brein
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat je al kauwend je geheugen verbetert. Geiten worden niet voor niets weggezet als slimme en levendige dieren. Het draagt namelijk bij aan een goede doorbloeding in je hersenen en gaat de hartfrequentie omhoog. Dit kan ervoor zorgen dat we langer vitaal en zelfstandig blijven naarmate we ouder worden.
Tips
Wil jij ook dezelfde rust tijdens het eten ervaren als onze prachtige Hollandse koeien? Met deze tips helpen we je al een beetje op weg.
Tip 1. Neem je tijd
Neem je tijd voor elke maaltijd. Ga zitten en laat je niet jagen door anderen. Het eetmoment is jouw moment, geniet ervan.
Tip 2. Tellen maar
Tel je kauwbewegingen en neem kleine hapjes. Hierdoor neem je ook meer tijd om rustig te eten. Kauw ook op vloeibaar voedsel, dit moet tenslotte ook vermengd worden met je speeksel om goed opgenomen te worden.
Tip 3. Aandacht
Ga na wat je proeft of hoe de structuur is, eet dus mindful. Laat je niet afleiden door een boek, televisie of telefoon. Het helpt ook om je bestek af en toe neer te leggen tijdens het eten.
Het vraagt even wat van je, dus vergeet niet om er ook een feestje van te maken. Dek de tafel, kook lekker voor jezelf en varieer met eten. Doe jezelf niet te kort, ook niet als je single bent en vaak alleen eet. Vermijd de automatische piloot en maak er een klein ritueeltje van. Het is niet voor niks dat eten in de meeste culturen het belangrijkste moment van de dag is.