fbpx

De trainer komt naar je toe!

Krachttraining en fibromyalgie

Fibromyalgie. Welgeteld een 31 punten waard bij Scrabble, en maar liefst zo’n 340.000 Nederlanders die er last van hebben. Dat zeggen de cijfers. Echter, is het niet onwaarschijnlijk dat ze in werkelijkheid nog wat hoger liggen. Fibromyalgie is nog één grote puzzel, en de ziekte wordt nog niet volledig erkend. Feit is wel dat leven met chronische pijn een flinke impact op je leven heeft. Terwijl de wetenschap nog druk bezig is, kan sport in ieder geval alvast iets betekenen om de gevolgen draaglijker te maken.  

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie valt onder de categorie weke delenreuma. Het is een aandoening waarbij er chronische klachten zijn van vermoeidheid, pijn en stijfheid in bindweefsel en spieren. Echter, is de diagnose fibromyalgie moeilijk vast te stellen. De wetenschappers hebben het mysterie nog niet weten op te lossen. Er is namelijk niets in het lichaam te vinden wat deze aandoening kan verklaren of vaststellen. Tevens is er ook nog onvoldoende bekend over mogelijke oorzaken. Mogelijk heeft het te maken met een ongewone pijnverwerking in het centrale zenuwstelsel, maar hier is nog geen uitsluitsel over 

Fibromyalgie & sporten

Wat de wetenschappers wel hebben weten vast te stellen, is dat sporten en bewegen een positief effect hebben op de klachten ten gevolge van fibromyalgie. Vooral krachttraining en aerobe training dragen bij aan pijnvermindering, en daarmee aan een verbeterd algemeen welbevinden. Vrijwel iedere sport kan beoefend worden, zolang je het maar aanpast aan je eigen mogelijkheden.  

Bij krachttraining train je je fysieke kracht, spieruithoudingsvermogen of spiermassa. Met aerobe conditietraining worden trainingen met een lagere intensiteit en van langere duur bedoeld. Denk dan bijvoorbeeld aan wandelen, fietsen of zwemmen. Een verlichting van de klachten zou al met zo’n 2 tot 3 keer per week sporten optreden, met sessies tussen de 20 en 45 minuten. Uiteraard is dagelijks 30 minuten bewegen ook de richtlijn voor mensen met fibromyalgie. 

Voordelen

Maar wat zijn nou die positieve effecten? We gaan het eens voor je op een rijtje zetten. 

Vertrouwen

Wanneer je dagelijks last hebt van chronische pijn en vermoeidheid, dan is het begrijpelijk dat je het vertrouwen in je lichaam kwijt bent. Door te sporten bouw je dat vertrouwen weer op. Je gaat de mogelijkheden van je lichaam weer opnieuw ontdekken, en vooral uitbouwen. Door krachttraining word je namelijk sterker, en door aerobe training krijg je meer uithoudingsvermogen. Je vindt er letterlijk weer de kracht voor! 

Stemming

Door te sporten komt endorfine vrij wat pijn en stress onderdrukt. Dit heeft weer een positief effect op je stemming. Je voelt je krachtig en kunt weer de hele wereld aan. Ook zorgt sporten ervoor dat je hormonen in balans blijven, waardoor de kans op stemmingswisselingen ook weer kleiner worden.  

Doorzettingsvermogen

Mensen met fibromyalgie hebben een hele goede reden om te sporten. Doordat de positieve effecten van sporten of krachttraining direct merkbaar zijn, weet je al vrij snel waarvoor je het doet. Hierdoor kun je makkelijker van sporten een prioriteit maken.  

Pijnvermindering

Hoewel het misschien onnatuurlijk lijkt, kan sporten de chronische pijn en vermoeidheid verminderen. Weliswaar op aangepast niveau, je gaat geen halve marathon rennen natuurlijk. Door regelmatig te bewegen, afgestemd op jouw mogelijkheden, verminderd de pijn, stijfheid en vermoeidheid. Je blijft flexibeler en kunt mentaal ook beter omgaan met de pijn.  

Levenskwaliteit

De functionele dagdagelijkse handelingen worden makkelijker uit te voeren door afname in pijn en vermoeidheid. Je bent flexibeler, voelt je sterker en vrolijker. Je kwaliteit van leven wordt aanzienlijk verbeterd.  

Tips

Natuurlijk is het geen goed idee om te gaan ploeteren in de gym. Doe het vooral rustig aan en luister naar je lichaam. Het is nooit een slecht idee om specialistisch advies in te winnen bij een arts, fysiotherapeut of personal trainer voordat je gaat starten. Met onderstaande tips kom je zelf in ieder geval al een heel eind. 

  1. Doe vooral iets wat je leuk vindt! Probeer verschillende sporten uit om te kijken wat bij je past en wat je aankunt.  
  2. Doe rustig aan en bouw het voorzichtig op. Laat je lichaam wennen aan de bewegingen en bewaak je eigen grenzen.  
  3. Aan het begin kun je misschien pijn voelen, laat je hierdoor niet van de kaart brengen. Naarmate je spieren sterker worden, verdwijnt ook de pijn.  
  4. Licht de mensen in waarmee je sport. Dit kan een maatje zijn of een trainer. Zo kunnen ze meedenken of samen met jou op de rem trappen.  
  5. Het is nooit slecht om advies in te winnen bij een arts of fysiotherapeut.  
  6. Neem voldoende rust en geef je lichaam de ruimte om te herstellen.  
  7. Wees voorzichtig met armoefeningen boven het hoofd. 
  8. Zorg eerst dat je sterker wordt door middel van krachttraining, bouw daarna pas uit met gewicht en aerobe training.  

Met de juiste aanpassingen is er heel veel mogelijk. Zoals Oprah Winfrey ooit zei: ‘Jij bent niet jouw omstandigheden, je bent jouw mogelijkheden. Als je dat beseft dan kun je alles’. En zo is het ook, zodra je gaat ervaren dat er heel veel wél mogelijk is, ben jij ‘on fire’. Terwijl de wetenschappers nog even door klungelen aan het fibromyalgie-raadsel, kun jij in de tussentijd je leven weer terugpakken door lekker te gaan bewegen. 

error: Deze content is beveiligd!