fbpx

De trainer komt naar je toe!

Moe na eten

Moe na het eten? Hoe after dinner dips voorkomen

Wie kent het niet? Je hebt net een heerlijke lunch achter de kiezen, en je bent klaar om de volgende werketappe door te halen. Maar de man met de hamer is genadeloos, en slaat de vermoeidheid toe. De bekende after dinner dip. Hoopgevend vertel je jezelf dat je spijsvertering gewoon aan het werk is. Dan moeten we je toch even uit die droom halen. De redenatie dat een after dinner dip er nou eenmaal bij hoort, is namelijk net zo krom als een haarspeldbocht. Wat is nou echt de oorzaak van een after dinner dip, en hoe voorkom je ‘m? 

After dinner dip

Als we een after dinner dip met een gezond boerenverstand beredeneren, klopt er ook geen meter van. Voeding geeft ons energie, met die reden moeten we eten. Als we dan een heerlijke maaltijd verslinden, waarna de bezemwagen ons moet opvegen, dan is er iets niet in de haak.  

De after dinner dip, onder de wetenschappers ook wel bekend als postprandiale hoptensie, treedt meestal op na het eten van een grote maaltijd. Iedereen heeft er wel eens last van gehad, en er bestaan verschillende hypotheses over. De ene wetenschapper verkondigd dat ons lichaam alle energie nodig heeft om de bloedcirculatie en spijsvertering te kunnen draaien. De ander zegt dat het alleen door overmatige koolhydraten en suikers komt. Hoewel we redelijk op koers zitten met deze hypotheses, zijn er ook nog een aantal andere oorzaken.  

Biologisch ritme

De grootste oorzaak van onze after dinner dips zou ons eigen biologisch ritme zijn. Ons lichaam hangt namelijk in elkaar van fases en sierlijke cadansen. Zo pieken onze hormoonspiegels vooral in de ochtend, en bereikt onze lichaamstemperatuur in de late middag z’n climax. In de vroege middag, rond 14.00 uur, hebben we de meeste moeite om onze aandacht en concentratie vast te houden. En laat juist dit moment net na de lunch vallen. Dit kan verward worden met een after dinner dip, maar is eigenlijk een normaal proces waar we ook last van krijgen als we niet zouden eten.  

Een andere oorzaak van vermoeidheid na het eten zijn eiwitten en de aanmaak van insuline. Na een flinke schranspartij worden er namelijk bepaalde eiwitten aangemaakt die onze hersenactiviteit afzwakt. Hierdoor ervaren we een gevoel van vermoeidheid en lusteloosheid. Dit geldt ook voor de aanmaak van insuline. Insuline zorgt er namelijk voor dat er melatonine wordt aangemaakt. En we weten allemaal wat dat betekent, dan knappen we het liefst even een lekker uiltje. 

Tips

Nu we dat helder hebben, maak je zelf de keuze, het wordt óf de dood óf de gladiolen. Natuurlijk gaan wij voor de overwinning: een leven zonder after dinner dips, en wel met onderstaande tips. 

1. Eet vloeibaar

Wanneer je meer vloeibaar eet, hoeft je lichaam minder hard te werken om de voedingsstoffen op te nemen. Dit scheelt in energieverbruik en word je dus ook minder snel moe. Blijf natuurlijk wel voldoende eten, met een hongerklop kom je tenslotte ook niet de Mont Ventoux op. 

2. Eet kleinere porties

Uiteraard, eet kleinere porties. Buiten dat je lichaam er comfortabeler bij zit, en het natuurlijk gezonder is, gaat er ook minder energie naar je spijsvertering toe. Hierdoor houd je meer energie over voor je hartslag, ademhaling, spieren en hersenen. Eet rustig, luister naar je lichaam en stop met eten als je zo’n 80% vol zit.  

3. Vermijd snelle koolhydraten en suikers

Snelle koolhydraten en suikers helpen misschien om de sprint aan te trekken maar ze zorgen ook voor stevige after dinner dips. Voorkom dus dat je bloedsuikerspiegel gaat schommelen. Kies voor volle volkoren producten en vezelrijke voeding zoals groenten en fruit, dan kun je ook veel langer door kachelen. 

4. Beweeg na een maaltijd

Heb je net heerlijk gegeten? Maak dan even een wandelingetje of fiets een uurtje in of uit de wind. Door te bewegen verzet je je tegen moeheid, en krijg je juist meer energie. En een beetje frisse lucht kan ook geen kwaad.  

5. Zorg voor voldoende hydratering

Zorg dat je voldoende gehydrateerd blijft. Onvoldoende water drinken kan er ook voor zorgen dat je je vermoeid en lusteloos voelt. Door genoeg te drinken voorkom je een fietsenkettingreactie en houd je je energielevel op peil. 

Hoewel een after dinner dip behoorlijk vervelend kan zijn, is het niet bedreigend voor je gezondheid. Eet normale porties, eet niet te laat en zorg dat je ‘s nachts voldoende slaapt. Dan kom jij weer helemaal terug in cadans, en blijf je de bezemwagen ver vooruit.  

error: Deze content is beveiligd!