fbpx

De trainer komt naar je toe!

Oud worden en toch lekker in je vel zitten

Ouder worden en toch lekker in je vel blijven zitten: het kan (en zó doe je dat)

Er verandert veel naarmate je ouder wordt. Het bereiken van gevoelsmatige mijlpalen zoals 40 of 50 jaar gaat gepaard met fysieke veranderingen, nieuwe uitdagingen, maar ook nieuwe mogelijkheden. Deze nieuwe fase in ons leven wordt nogal eens met angst en beven tegemoet gezien, maar het ouder mogen worden is natuurlijk ook iets heel moois. En om optimaal van het leven te kunnen blijven genieten is het belangrijk om goed in je vel te blijven zitten. Toegegeven: dat kan best lastig zijn, te midden van zoveel veranderingen. Maar het goede nieuws is dat het écht kan. Hoe? Dat vertellen we je in dit artikel. 

Ouderdom komt met gebreken?

Het is een bekend gezegde en, hoewel er een kern van waarheid in zit, is het wel een beetje misleidend. Een mens is normaal gesproken op z’n fysieke top tussen de 20 en 40 jaar. Zet daarna dan het verval in? Ja, maar dat klinkt heftiger dan het is. Het is namelijk een gemiddelde. Gemiddeld genomen is een mens het best in staat om een fysieke top te bereiken op die leeftijd. Het is echter nooit te laat om te beginnen met sporten, als je dat niet al deed. Begin je bijvoorbeeld op je 40-ste met intensieve krachttraining, dan is de kans aanwezig dat je op die leeftijd sterker wordt dan je was op 20- of 30-jarige leeftijd.  

Bovendien zet het ‘verval’ heel langzaam in. Je levert heel langzaam aan spiermassa in, maar je hebt zelf invloed op de snelheid waarmee dat gebeurt. Daarom is het juist bij het ouder worden belangrijk om niet alleen veel te blijven bewegen, maar om ook de spieren te trainen. Blijf vooral regelmatig matig intensief sporten en bewegen, zoals wandelen, zwemmen en fietsen. Maar vul dat aan met geregelde krachttraining, bijvoorbeeld 2 of 3 keer per week. Dat kan zelfstandig, maar nog beter is dit onder begeleiding van een ervaren personal trainer aan huis. Dan kun je de juiste begeleiding krijgen bij het langzaam optrainen van je spieren (met de juiste vorm). Door je been-, rug- en buikspieren regelmatig te trainen voorkom je niet alleen spierverlies, maar ook bekende klachten zoals lage rugpijn of gewrichtspijn. 

Een sterke geest in een sterk lichaam

Het trainen van spieren is niet alleen belangrijk voor je fysieke welzijn. Wist je dat je endorfine aanmaakt tijdens het (intensief) sporten? Dat noemen we ook wel het ‘gelukshormoon’. Dit stofje maak je bijvoorbeeld ook tijdens seks of het eten van chocolade aan. Daarom is het blijven sporten direct ook een belangrijke bijdrage voor je mentale welzijn.  

Daarnaast zijn ook een gezond voedingspatroon en voldoende slaap belangrijk voor zowel je fysieke- als je mentale welzijn. Michael Pollan, een bekende Amerikaanse schrijver die diverse bestsellers over gezond eten schreef, heeft het heel simpel gemaakt door een gezond voedingspatroon samen te vatten in 3 korte zinnen: “Eet. Niet teveel. Voornamelijk planten.” Door het eten van (bewerkt) vlees binnen de perken te houden, veel verse groenten te eten en niet te veel te snoepen, voorkom je dat de kilo’s erbij komen én blijf je ook mentaal lekkerder in je vel zitten. 

Voor slapen geldt hetzelfde. De bekende 8-uur regel geldt nu meer dan ooit. Zorg dat je voldoende slaapt binnen een vast ritme dat bij je past. Probeer elke dag rond dezelfde tijd te gaan slapen en weer op te staan en tenminste 8 uur slaap per nacht te pakken. Een uitgerust mens is mentaal en fysiek vele malen weerbaarder.  

Dealen met die andere veranderingen

Maar niet alleen je lichaam verandert. Vanaf een jaar of 40 krijg je ook te maken met verschillende levensveranderingen, zoals de kinderen die ouder worden en snakken naar meer onafhankelijkheid. Dit is een goed moment om te reflecteren op je eigen behoeften en interesses en om te investeren in zelfontwikkeling. Me time is essentieel en kan zo simpel zijn als het lezen van een boek of het volgen van een cursus tot het uitoefenen van een nieuwe hobby of die verre reis maken die je maar bleef uitstellen. Of overweeg te mediteren als je dat nog niet deed.  

Het is hoe dan ook belangrijk om vast te stellen dat je nooit uitgeleerd bent over jezelf, hoe oud je ook bent. Te midden van al die veranderingen om je heen, verander jij zelf ook. En zo veranderen ook je dromen, wensen en behoeften. Neem de tijd om te ontdekken wie je bent, waar je blij van wordt en leer hoe je jezelf weer centraal kunt stellen, zeker nu je daar misschien weer wat meer tijd voor krijgt. 

Omgaan met de overgang

En dan is er nog die ene verandering, misschien wel degene waar je het meest tegenop ziet: de overgang. Zoals eigenlijk elke nieuwe fase in je leven, of dat nu de puberteit of de leeftijd rond je pensioen is, gaat ook de overgang gepaard met ongemakken. De overgang kan gepaard gaan met fysieke en emotionele veranderingen, maar er zijn gelukkig manieren om de symptomen te verminderen en om lekker in je vel te blijven zitten. Naast een gezond dieet met veel groenten, fruit en granen kan ook regelmatige lichaamsbeweging zoals yoga of wandelen symptomen zoals opvliegers en stemmingswisselingen verminderen. Wees ook vooral niet bang om erover te praten met je partner, huisarts en met leeftijdsgenoten die hetzelfde doormaken. Zie de overgang als een evolutie naar een nieuwe, veelbetekende levensfase, die ook veel moois met zich meebrengt.  

Accepteer wat je niet kunt veranderen en verander wat je niet kan accepteren

Deze gevleugelde uitspraak is op z’n plaats als het gaat om ouder worden. Veroudering is onvermijdelijk en in essentie natuurlijk iets heel moois. Je mág het meemaken. Het is belangrijk om het te omarmen als een natuurlijk onderdeel van het leven. In plaats van te streven naar een onmogelijk ideaal van jeugdigheid, zorg je voor een positieve kijk op het ouder worden. Zorgen over kleine kinderen worden misschien minder en jeugdige onzekerheden maken plaats voor de door jou opgedane levenswijsheden.  

Nu, op deze leeftijd, weet je misschien wel beter te genieten van het leven dan ooit tevoren. En dat is iets heel moois. Waardeer de ervaring en wijsheid die met de jaren is gekomen en accepteer de veranderingen die ouder worden met zich meebrengt. En vind tot slot de kracht om te veranderen waar je niet blij mee bent. Ook op oudere leeftijd kun je jouw eetstijl aanpassen, meer sporten en in zijn algemeen gezonder leven. Zo kom je, ook als je ouder wordt, van je buikje af en voel je je fit.   

error: Deze content is beveiligd!