De overgang; sociaal en maatschappelijk oogpunt
De omgeving van de mens is de medemens. Er hoeft niks meer toegevoegd te worden aan dit veelzeggende citaat van de Rotterdamse dichter, Jules Deelder. Eentje die we graag willen meegeven aan alle vrouwen die last hebben van de overgang. Maar liefst 18% van de Nederlandse vrouwen in de overgang ervaart namelijk negatieve effecten op hun sociaal leven. Welk effect heeft de overgang nou echt op het sociale leven van de vrouw? En hoe kunnen die negatieve effecten zoveel mogelijk worden voorkomen?
Naast de 18% die last hebben van de veranderingen in hun sociale leven als gevolg van de overgang, is er uit hetzelfde onderzoek uit 2022 gebleken dat maar zo’n magere 11% van de vrouwen aangeeft geen enkele effecten te ervaren. En de overige 61% zitten ertussenin. Dat zijn geen misselijke cijfers.
De overgang en het sociale leven
Ongeacht iemand nou een introvert of extravert is, of zwart de leidende kleur in zijn of haar leven is, ieder mens heeft mensen om zich heen nodig. Vanuit nature hebben we altijd al behoefte gehad aan communicatie, menselijk contact en gestructureerde samenlevingen. Buiten dat we het hier gewoon goed op doen, zorgt het voor binding en zingeving in ons leven.
Als we het over de overgang hebben dan wordt vooral ingezoomd op de fysieke klachten. De emotionele klachten worden vaak pas als laatste in het rijtje opgesomd. Angst, het lege-nest-syndroom, sociale vermoeidheid, eenzaamheid, relationele problemen en neerslachtigheid zijn de meest voorkomende emotionele klachten die juist een stevige stempel op het sociale leven kunnen drukken. En dan is er ook nog het taboe dat nog steeds binnen onze samenleving leeft. Vrouwen in de overgang hebben vaak het gevoel dat ze er alleen voor staan. Er worden nog steeds grappen gemaakt over de overgang, en wordt het zelfs nog door velen ontkend of gebagatelliseerd.
Al deze factoren kunnen eraan bijdragen dat vrouwen zich gaan afzonderen van het sociale en maatschappelijke leven. Natuurlijk is het niet slecht om je af en toe terug te trekken, dat hebben we ook nodig. Maar op het moment dat de overgang als een donkere schaduw over je heen komt te hangen en je beïnvloedt in je acties, dan is het tijd om weer de regie terug te pakken.
Tip 1. Zoek je partner in crime
Je bent niet de enige, er zijn waarschijnlijk genoeg vrouwen in je omgeving die ook last hebben van overgangsklachten. Zoek steun bij elkaar, als je daar behoefte aan hebt. Uit je emoties bij elkaar en maak het onderwerp bespreekbaar. Ga lekker samen op pad, leuke dingen doen óf lekker samen sporten met een duo training.
Tip 2. Blijf bewegen
We blijven nog even bij sport. Want sporten is misschien wel het beste medicijn tegen neerslachtige gevoelens, angsten, vermoeidheid en eenzaamheid. Zoek een sportmaatje, of ga op zoek naar een personal trainer die ervaring heeft in het geven van training tijdens de overgang. Door krachttraining tijdens de overgang voel je je sterker en fitter. Sporten heeft invloed op je fysieke en mentale gezondheid, maar het zorgt ook voor een stabielere hormoonbalans.
Tip 3. Blijf communiceren
Met je partner, op je werk en met vriendinnen. Blijf communiceren! In een relatie is het essentieel om te blijven communiceren, zo kun jij ventileren en weet de ander ook wat er in je omgaat. Je medemens kan jouw gedachten niet lezen, evenals dat het ook niet op je voorhoofd geschreven staat. Spreek je daarom uit, jij voelt je beter en de ander ook. Bovendien help je hiermee ook het taboe te doorbreken.
Tip 4. Zoek gezelschap op
We worden alleen geboren en sterven waarschijnlijk ook alleen, maar alle tijd die we tussendoor spenderen is samen met onze medemens. En dat is een beduidend langere periode dan je entree en exit van de wereld. Vaak worden problemen alleen maar groter als je alleen en in je eigen wereld blijft zitten. Op het moment dat je de ander opzoekt wordt je afgeleid, kun je je ei kwijt en kun je weer verder. Vrienden en familie maken het leven een stuk lichter.
Tip 5. Maak jezelf nuttig
Blijf deelnemen aan de maatschappij en blijf zinvol bezig. Van nature willen we iets bijdragen aan de wereld. Of je nou carrière maakt, vrijwilligerswerk doet, de buurman of vrouw helpt of bijdraagt aan de organisatie van de lokale bingo-avond. Zorg dat je jezelf nuttig maakt. Dit hoeft niet perse voor de ander, maar zorg dat jij op z’n minst tevreden bent. Maar… Bewaak je grens natuurlijk.
Tip 6. Doe wat je leuk vindt
En bovenal, doe wat je leuk vindt. En geloof ons, meestal is dit iets met andere mensen. Maar vergeet ook niet soms even lekker lui te zijn, en jezelf te verwennen met een relaxt avondje me-time.
De overgang is een onvoorspelbaar iets. Waar de één last van heeft, hoeft voor de ander niet zo te zijn. Maar hopelijk wordt het met bovenstaande tips in ieder geval draaglijk als je er veel last van hebt. Blijft de zwarte wolk maar rondhangen? In plaats van alleen een gedicht erover te schrijven, doe je er altijd goed aan je te laten adviseren door professionals. Maar vergeet ook niet je te omringen met lieve mensen.