De Belgische psychiater Dirk de Wachter leert ons dat ongelukkige en sombere gevoelens onderdeel van het leven zijn. Ze mogen er zijn en we hoeven we niet altijd te pieken. Dirk is natuurlijk een fantastische psychiater. Maar voor zover wij weten heeft hij minimaal oestrogeen, zal hij altijd kinderen kunnen verwekken en zal hij ook nooit in de menopauze terecht komen. Dus gaan wij toch voor 8 praktische oefeningen voor onze overgang-blues.
De één heeft meer last van stemmingswisselingen dan de ander. Maar we krijgen er hoe dan ook allemaal wel eens mee te maken. Stemmingswisselingen tijdens de overgang worden voornamelijk veroorzaakt door de hormonale veranderingen in ons lichaam. De oestrogeenproductie daalt, en dit proberen onze hersenen krampachtig te herstellen waardoor de FSH-spiegel (Follikel Stimulerend Hormoon) omhooggaat. Deze stijging geeft echter een hormonale storing waardoor onze emoties uit balans raken. Daarnaast helpen de bijkomende opvliegers, hoofdpijnen, nachtelijke zweetaanvallen en vermoeidheid natuurlijk ook niet echt mee. Maar we zouden geen echte vrouwen zijn, als we de boel niet een beetje zouden kunnen manipuleren met deze 8 oefeningen.
Uitblaastijd
Gun jezelf iedere week een activiteit waarin je je helemaal kunt verliezen en even lekker kunt uitblazen. Dit kan natuurlijk in de vorm van sport zijn. Even lekker flink knallen in de gym, thuis trainen onder begeleiding van een personal trainer of alles geven tijdens je rondje hardlopen, is altijd goed. Maar jezelf helemaal geven bij het koken van een 6–gangen–diner, of het uitmesten van al je kasten met knallende muziek, is ook geen verkeerde. Hiermee kun je even lekker wat stoom afblazen. Sta niet stil bij wat je voelt of waar het vandaan komt, maar dump die rotzooi!
Sporten en bewegen
Niet te missen natuurlijk… Sporten en bewegen zorgen ervoor dat je hormonen tijdelijk weer in balans komen, dit heeft direct effect op je stemming. Daarnaast komt extra endorfine vrij waardoor je je vanzelf weer happy gaat voelen. Om dit vast te kunnen houden, is het belangrijk om regelmatig aan sport te doen. Hiermee houd je je hormonen op peil en krijgt grimmigheid een kleinere kans.
Piekerkwartier
Ben jij een piekeraar? Geef jezelf dan een piekerkwartier. Pieker jezelf tot in het oneindige, maar stop ermee zodra de timer zegt dat het klaar is. Pak je notitieboekje erbij en schrijf al je piekergedachten op. Schrijf alle gedachten op in hoe vorm; hoe los ik dit op? Hoe kan dit? Enzovoorts. Kom je tijdens het piekeren tot een oplossing? Schrijf dit meteen erbij, en wees er ook echt klaar mee. Plan je piekermoment niet voor het slapen gaan, maar op een fris moment van de dag. Ga na je piekerkwartier weer iets anders doen. Lekker wandelen of een rondje hardlopen doet overigens ook wonderen…
Meditatieoefening
Het kost maar 5 minuutjes per dag, en wat is dat nou op 24 uur? Precies. Door dagelijks 5 minuten te mediteren voel je je direct energieker en krijgt je zenuwstelsel de kans om te ontspannen. Hierdoor verminder je gevoelens van stress, en daarmee ook je stemmingswisselingen. Zo ga je te werk:
- Zit rechtop of ga liggen op een comfortabel plekje, in of buiten huis.
- Sluit je ogen en adem op natuurlijke wijze.
- Focus je aandacht op het in- en uitademen en volg de stroming van je ademhaling door je lichaam. Stuur je hersenen alleen nog naar je ademhaling en niks anders.
- Verschuif daarna de focus naar je lichaam. Je ‘scant’ je lichaam van kruin tot tenen. Begin bij je kruin, gezicht en hals en zak steeds lager tot je bij je tenen uitkomt. Focus op wat je voelt en wat er gebeurt in je lichaam.
Het vraagt natuurlijk wat oefening, maar wees vooral niet streng voor jezelf als je even afdwaalt. Dat is heel normaal. Er zijn overigens talloze apps die je hierbij kunnen ondersteunen. Begin je dag met een meditatiesessie, en breid de minuten uit als je je hier comfortabel bij voelt. Als je je dag ontspannen begint, kunt je het ook beter door de dag vasthouden.
Muziek
Iets minder fan van mediteren? Geen probleem, zet gewoon lekker je favoriete muziek op. Muziek is het beste medicijn voor hart en ziel. Ben je verdrietig maar komt het er niet uit, zet wat sentimentele muziek op en je bent het zo kwijt. Dans jezelf weer vrolijk, of blèr erop los om al die woede kwijt te raken. Heb je meteen een kleine work–out te pakken.
De Herberg
Zin in iets meer diepzinnigheid? ‘De Herberg’ is een prachtig gedicht van de Perzische dichter Rumi. Het gedicht helpt je om je gevoelens te verwelkomen en te accepteren. Neem even een momentje, en herinner jezelf er weer even aan wat mens-zijn is.
Ik ben als een herberg.
Elke dag zijn er nieuwe gasten
Blije gasten, somberen, vermoede, verdrietige gasten/
En even een helder moment
Als onverwachte bezoekers
Ik verwelkom ze en onthaal ze gastvrij.
Zelfs als ze een hoop zorgen meebrengen
en bij mij de boel overhoop halen
Ik behandel elke gast met respect
Misschien komt hij bij me opruimen
Om plaats te maken voor iets nieuws, iets fijns
Een sombere gedachte, schaamte en onzekerheid
ik begroet hen lachend bij de deur
en vraag ze binnen te komen
Ik ben dankbaar voor wie er komt
Want ieder wordt gestuurd
Als een gids uit het onbekende.
Ademhalingsoefening
Het enige dat je ‘moet’ in het leven is ademhalen. Ademen is de kracht van ons bestaan, en kan je in een fractie weer rustig maken. Dus zit je even hoog in emotie? Vergeet dan even de wereld om je heen. Focus je op je ademhaling. Adem diep in en uit, en doe dit voor zo’n 5 ademhalingen. Spreek jezelf in gedachte toe: Ik ben ik, ik ben niet mijn emotie. Emoties komen en gaan!’.
Facial Feedback
Je vindt ‘m leuk of juist verschrikkelijk. Wij houden er in ieder geval van, Facial Feedback. Heb je een gevoel dat je elk moment uit je slof kunt schieten? Ga dan voor de spiegel staan en tover voor zo’n 30 seconden een lach op je gezicht. Wanneer je hersenen de lach op je gezicht waarnemen, gaan je emoties zich hierop aanpassen. Maken je hersenen deze verbinding niet? Geen nood, dan zorgt het ongemak en de zelfspot wel voor een oprechte lach.
De overgang is niet de meeste geliefde fase, maar het is er wel eentje die je weer wat sterker maakt als vrouw. Blijf goed voor jezelf zorgen, en trek je vooral niks aan van een ander. Hoewel Dirk de Wachter nooit zal weten hoe de overgang is, kan hij je wel helpen om de boel te normaliseren. Niets is voor altijd in het leven, en gaat alles ook weer voorbij. Zo ook je emoties en de overgang.