Spierkrampen, wat doe je ertegen?
Iedereen is wel eens in de nachtelijke uren geteisterd geworden door het satanskind wat je bij je kuiten grijpt. Uit een droom schrik je wakker om in het holst van de nacht in een nachtmerrie terecht te komen. Nee, deze kuitenbijter is geen écht satanskind wat onder je bed vandaan komt. Het is het beroerde gevoel van spierkramp, en laat je lichaam je weer even weten dat je op een andere manier voor jezelf moet zorgen
Wat gebeurt er bij kramp?
Bij spierkramp trekken de vezels van de spieren plotseling samen. De zenuwen die de spieren aansturen geven te veel signalen af waardoor je spieren foutief reageren. Er is nog geen duidelijke oorzaak maar het kan vaak samenhangen met overmatig sporten, een verstoorde vochtbalans (elektrolyten) of een beknelde bloedtoevoer naar de spieren. Kramp komt vooral voor in je ledematen zoals voeten, benen, handen of armen. Maar het kan ook in je buik voorkomen. Medicatie, lichamelijke aandoeningen en zwangerschap kunnen ook meespelen. Dan is het goed om een specialist raad te plegen.
Wat te doen?
Uiteraard kan het duivelskind bestreden worden. Een duel gevecht of een exorcisme is gelukkig niet nodig. Door een paar simpele aanpassingen in je leefstijl krijgt het monster al een aanzienlijk kleinere kans om in je spieren te bijten.
1. Drink voldoende
Is het bloedje heet of zweet je peentjes tijdens het sporten, zorg dan dat je voldoende drinkt. Je verliest veel vocht en daardoor ook veel mineralen. Drink daarom voldoende water aangevuld met suiker, zout of ORS. ORS is een mengsel van beiden en krijg je bij de drogist. Elektrolyten drankjes zijn ook een optie. Voedingssupplementen zoals magnesium worden veel geprezen door drogisten, houd er rekening mee dat dit op geen enkel onderzoek gebaseerd is.
2. Warming-up en cooling down
Voordat je aan je work-out begint zorg dan voor een goede opwarming én cooling down. Zo worden je spieren minder belast, en krijgt je lichaam de kans om de afvalstoffen van je spieren goed af te voeren waardoor het weer kan ontspannen.
3. Waak voor overtraining
Train je veel? Neem dan een stapje terug en train wat minder intensief. Je lichaam geeft je een signaal af dat je wat rustiger aan moet doen.
4. Drink minder of geen alcohol
Alcohol draagt bij aan verzuring van je spieren en kan schade aanbrengen waardoor je spieren stijver en zwakker worden. Houd ze dus fit en krachtig en drink minder alcohol, niks is natuurlijk nog beter!
5. Draag geen knellende kleding
Strakke broekjes en topjes kunnen de doorbloeding afknellen als je lang in dezelfde houding zit. Houdt het dus luchtig en relax met loose fit kleding
6. Beweeg tussendoor als je veel stil moet zitten
Ben je vervloekt met een zittende baan? Dan is er een grotere kans dat de demoon je vaker in je spieren bijt. Zorg dus dat je regelmatig beweegt als je veel in één houding zit (of ligt).
7. Ontspan voor het slapen
Laat je spieren ontspannen voordat je gaat slapen. Mediteer, doe wat yin yoga of neem een lekker warm bad. Zorg dat je loom en ontspannen de nacht ingaat.
8. Zorg voor goede schoenen
Door goede schoenen te dragen wordt je lichaam ook goed ondersteund. Goede ondersteuning zorgt voor minder belasting, en dus minder vermoeidheid, van je spieren.
9. Analyseer/verbeter je slaaphouding
Ga eens bij jezelf na hoe je slaapt, Soms kan het helpen om op je zij te gaan liggen of met je benen omhoog. Nee, je hoeft niet als een kaars in bed te gaan liggen, maar leg eens een kussen onder je knieholtes.
10. Magnesium
Een tekort aan magnesium kan spierkrampen veroorzaken. Veel mensen hebben extra magnesium (magnesiumbisglycinaat) nodig bij chronische stress, bij gebruik van bepaalde medicijnen, een chronische ontsteking of doordat zij fanatiek sporten. Hoe merk je een magnesium tekort op?
- Vermoeidheidsklachten;
- Spierpijnen, spierkrampen en spiertrillingen (trillend ooglid);
- Obstipatie;
- Pijnklachten;
- Slaapproblemen.
Eerste hulp bij spierkramp
Komt de spierkramp plotseling opzetten? Dan is er nog altijd eerste hulp bij spierkrampen wat de ergste pijn snel zal verlichten.
1. Verleen tegendruk
Kramp komt het meest voor in het been. Het kan helpen om je spieren los te schudden, te strechen of lichtjes te masseren. Helpt dit niet dan kun je tegendruk verlenen en je spieren rekken. In het geval van je kuit kun je je tenen naar je scheenbeen trekken. Ook kun je je handen tegen de muur zetten en het getroffen been naar achter zetten met je hakken op de grond. Op deze manier worden je spieren gerekt en uit hun verkramping gehaald.
2. Neem een warm bad
Heb je geschud en gerekt tot je een ons weegt en wordt de pijn niet minder? Neem dan een warm bad. Door de warmte wordt de doorbloeding van je spieren gestimuleerd en wordt de pijn verzacht. Dit kan natuurlijk ook onder de douche zijn of met een waterkruik.
Helaas is het niet precies duidelijk waar spierkramp vandaan komt, en kan het bij iedereen een andere oorzaak hebben. De genoemde tips kunnen de kans aanzienlijk kleiner maken, maar ons lichaam blijft een verrassend en fascinerend iets. Zorg daarom dat je in de basis altijd goed voor jezelf zorgt.