fbpx

De trainer komt naar je toe!

Top 5 voeding in de overgang

Het belerend lijstje van wat wel en niet te eten tijdens de overgang, zijn we inmiddels wel een beetje moe. En eigenlijk is het niet veel anders dan wat we al ons hele leven horen; gezond en onbewerkt eten. No worries, met die zweep gaan we dan ook niet slaan. We kijken alleen naar de toppers in de knokpartij tegen de overgangsklachten. Aan jou zelf de keuze of je ze wilt eten of niet.

Helaas is het wondermiddel tegen de overgang nog niet uitgevonden. Wel bieden onze boertjes en kwekertjes genoeg natuurlijke remedies. Geen exotische zaden of uitheemse rare vruchten. Maar hele gewone voedingsmiddelen die in iedere Hollandse supermarkt te vinden zijn.

Boerenkool

Heerlijke ouderwetse boerenkool, mag niet ontbreken in de Nederlandse keuken en al helemaal niet in de strijd tegen de overgang. Boerenkool is rijk aan calcium en magnesium, wat goed is voor je botten en geestelijke gesteldheid. Daarnaast bevat boerenkool isoflavonen. Isoflavonen helpen het lichaam om bacteriën om te zetten in stoffen die hetzelfde effect hebben als oestrogeen. Het eten van boerenkool helpt dus ook om je hormonen terug in balans te krijgen. In de zomer wellicht niet zo lekker om op te knagen, maar dan zijn broccoli of witte kool mooie reservespelers.

Yoghurt

Yoghurt zit natuurlijk vol calcium, en helpt ons lichaam om zijn sterke botten te behouden. Tijdens de overgang neemt je botmassa tot wel 20 procent af. Niemand wil ‘Broze Roos’ zijn, dus is het belangrijk om fysiek sterk te blijven. En dat begint met sterke botten, en dus ook met een lekker bakje naturel Griekse yoghurt.

Zalm

Een heerlijk zalmpje kan er altijd wel in, net zoals haring of makreel. Vette vis maakt je mentaal sterk tijdens de overgang. Door de omega 3 vetten worden sombere en depressieve gevoelens de kop in gedrukt, en worden opvliegers afgeranseld.

Walnoten

In een tijd waarin noten een rib uit je lijf kosten, richten we ons op de wat goedkopere walnoten. Goedkoper, maar echt niet minder goed. Je kunt ze in je gerechten verwerken of gewoon even lekker weg snacken, maar met mate natuurlijk. Walnoten, maar ook andere noten, zijn rijk aan onverzadigde vetten, calcium, magnesium, kalium en zink. Daarbij zijn walnoten goed voor je haar en huid, iets wat tijdens je overgang ook wat klappen krijgt te verduren.

Bananen

Bananen zitten boordevol serotonine, het gelukshormoon. Een banaan brengt een heerlijk tropisch tintje aan je gerechten. Een smakelijk shake, een pannenkoek of gewoon in je yoghurt. Met een beetje honing erbij wordt het gelukseffect nóg groter. Houd je niet zo van bananen? Dan zijn dadels of kwark een goede vervanger, deze producten bevatten namelijk hetzelfde gelukshormoon.

Geen gekke zaden of andere eetbare curiositeiten, maar gewoon lekker simpele voedingsmiddelen. Daar houden wij Nederlanders van. Je hoeft geen stad en land af te zoeken om een beetje gezond en anti-overgang te eten, dus je hebt het snel genoeg uitgeprobeerd

Als laatste...

  • Eet verder zo onbewerkt mogelijk. In bewerkte, kant-en-kare producten zitten vaak veel toegevoegde suikers. Die suikers zorgen voor een verhoogd bloedsuikerspiegel en leidt uiteindelijk tot meer opvliegers. Daarnaast kunnen conserveringsmiddelen die in bewerkt voedsel zitten, jouw hormoonbalans verstoren. Bereid dus zoveel mogelijk zelf je maaltijden, in plaats van pakjes, zakjes en blikjes te gebruiken uit de supermarkt. 
  • Drink het liefst geen, of anders minder, alcohol en cafeïne houdende dranken. Deze verhogen namelijk de kans op opvliegers en nachtzweten tijdens de overgang.
  • Eet niet teveel zout. Ook zout kan zorgen voor meer opvliegers, maar ook een te hoge bloeddruk.
  • Vitamine D suppletie kan een extra aanvulling zijn voor o.a. het versterken van je botten.
  • Magnesium suppletie kan jou helpen bij een betere nachtrust, minder spierkramp en minder stress.
  • Eet lekker veel groene groentes, omdat hier o.a. magnesium inzit en calcium. 
  • Eet gevarieerd. Omdat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt, voorkom je tekorten.
  • Verder is het tijdens de overgang belangrijk dat je voldoende slaapt, beweegt en ontspant
error: Deze content is beveiligd!