fbpx

De trainer komt naar je toe!

Verbeter je leefstijl met deze 4 tips!

Wil je gezonder gaan leven? Lees dan deze tips!

Zit je niet meer lekker in je vel, ben je het zat dat je je kleding niet meer aan kunt of dat je zo vaak moe bent? In deze blog vind je blogs zodat je aan de slag kunt met je voeding, beweging, ontspanning en mindset.

Tip 1. Voedingstips

Leefstijl verbeteren

Wat is gezonde voeding? Op die vraag bestaat geen kant en klaar antwoord. Want elk lichaam is anders en reageert weer anders op bepaalde voeding. Maar in het algemeen geldt wel dat onbewerkte voeding het beste is voor ons lichaam. Dus geen kant-en-klaar- maaltijden, sausjes en hapjes, maar pure voeding zoals voeding bedoelt is. Eet verder voldoende en gevarieerd

Onbewerkte voeding

Bereid je maaltijden zelf en eet zo puur en dus onbewerkt mogelijk (zonder pakjes en zakjes). Voorbeelden;

  • Eet je een keer pasta, maak dan zelf de saus van (bio) tomaten en verse kruiden. En voeg hieraan lekker veel groenten toe.
  • Bak je brood zelf.
  • Eet ongezouten, ongebrande noten i.p.v. borrelnootjes.
  • Maak zelf hummus i.p.v. dat je een kant-en-klaar pakje koopt.
  • Beleg je brood eens met stukjes fruit i.p.v. vruchtenhagel.
  • Laat frisdranken staan en drink meer water of maak zelf thee.

Al die kleine beetjes helpen. Voed je lichaam i.p.v. je het vult. We hebben maar één lichaam, daar moeten we zuinig op zijn. Als we gaan tanken, stoppen we toch ook geen cola in de auto? En we geven onze planten toch ook geen fanta? Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen lichaam. Niemand doet het voor je. 

Variatie

Varieer met je voeding. Zodat je lekker veel verschillende voedingsstoffen binnen krijgt en jij de gerechten niet zo snel zat wordt. Eet alle kleuren groente en fruit. Ga voor seizoensgroente en kies bij voorkeur biologische producten. Eet ook eens vegetarisch en twee keer in de week vette vis. Ga voor peulvruchten

Mijd suiker en transvetten

Skip suiker. In zoveel voedingsproducten zit suiker verwerkt. Lees dan ook de etiketten goed. Koolhydraten hebben we nodig, het is de brandstof voor ons lichaam. Maar kies dan voeding met langzame koolhydraten met een lage Glycemische Index (de snelheid waarmee je bloedsuikerspiegel stijgt en daalt). Want langzame koolhydraten laten je bloedsuikerspiegel minder snel stijgen en dalen. Dit zorgt voor een betere verzadiging en het verminderd de zoete trek

Let verder op met eten van fruit. Deze fruitsuiker laat namelijk ook je bloedsuikerspiegel snel stijgen en dalen. Het advies is om gemiddeld 2 stuks fruit per dag te eten.

Ook transvetten zijn niet goed voor ons lichaam. Deze vind je terug in o.a. harde margarines, frituur-, bak- en braadvetten en in gebak, koek en snacks. Transvetten verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Portie

Eet voldoende. Er zijn zoveel mensen die te weinig eten omdat ze bang zijn dat ze anders aankomen. Je lichaam kan dat zien als een soort ‘noodtoestand’. En dan gaat het juist alles opslaan wat er gegeten en gedronken wordt.

Eet minder dan dat je verbrandt, maar zorg er dus wel voor dat je voldoende voedingsstoffen, bouwstoffen en energie binnenkrijgt. Zodat jij goed kunt functioneren dag in, dag uit. En eet de juiste producten. 

Vind je het lastig om de juiste portie te bepalen voor jouw lichaam (je energiebehoefte)? Houd dan een voedingsdagboekje bij. Zodat je inzichten krijgt en jij je bewust wordt van de keuzes die je maakt. Daarnaast krijg je inzicht over  de verhoudingen tussen koolhydraten, eiwitten en vetten.

Mag ik dan nooit meer iets lekkers?

Natuurlijk wel. Perfectie bestaat niet. Je kunt niet 100% gezond eten. Zeker niet in de maatschappij. Dus af en toe iets minder gezonds eten, moet kunnen. Maar niet teveel en niet te vaak. Zorg voor een gezonde basis.

Gluten en zuivel

Let op met het eten en drinken van zuivel en gluten. Veel mensen zijn hier namelijk allergisch of overgevoelig voor, zonder dat ze het weten. Zo kunnen ze bijvoorbeeld klachten hebben als vermoeidheid, een onrustige huid, longproblemen of last van hun slijmvliezen, buikpijn, obstipatie of diarree.

2. Bewegingstips

Leefstijl verbeteren

Wil je je leefstijl verbeteren? Dan is het naast een gezonder voedingspatroon belangrijk dat je in je dagelijks leven meer in beweging komt en dat je gaat sporten. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar wat je leuk vindt. Dus houd je van zwemmen, fietsen, wandelen, fitness of heb je altijd getennist? Kies een vorm van beweging waar je energie van krijgt! Zodat je het beter vol kunt houden en er plezier in krijgt.

Wil je graag meer spiermassa omdat je bijvoorbeeld in de overgang zit of omdat je merkt dat je kracht en energie afneemt? Maar weet je niet goed waar je moet beginnen of heb je hierbij een stok achter de deur nodig? Ons team bestaat uit meer dan 80 Personal trainers. Wij verzorgen Personal en Duo training op gewenste locatie. Dus bij jou thuis, op je werk of lekker in de buitenlucht. De trainer komt met alle spullen naar je toe. Lekker makkelijk toch?

Tips om meer te bewegen

  • Plan het sporten en bewegen in. Reserveer een moment voor lichaamsbeweging in je agenda, bijvoorbeeld een half uurtje per dag. Als je structuur in het sporten krijgt, wordt het een onderdeel van je leefstijl en dus sneller een gewoonte.
  • Maak een (haalbaar) plan van aanpak voor jezelf, zodat je doelgericht kunt trainen. Vind je dit lastig? Bijvoorbeeld omdat je niet goed weet welke oefeningen passen bij je doelen en fysieke mogelijkheden? Dan kan een Personal trainer echt iets voor je kunnen betekenen.
  • Pak de auto i.p.v. de fiets.
  • Kies niet de lift, maar de trap.
  • Je kunt een lunchwandeling maken met collega’s.
  • Was zelf de auto in plaats van deze door de wasstraat te rijden.
  • Wandel wat vaker met de hond en ga ermee naar het bos. Voor jullie allebei een stuk leuker dan alleen een blokje om het huis.
  • Vraag of iemand met je mee gaat, als je die stok achter de deur nodig hebt.
  • Veel van onze klanten hebben een stappenteller. Dat werkt vaak motiverend. Ga voor die 10.000 stappen per dag!

3. Ontspanning

Beweging is belangrijk, maar ook je ontspanning. Een goede balans tussen je in- en ontspanning heeft een positieve invloed op je fysieke en mentale gezondheid. Dus zorg dat je voldoende Me-Time momenten neemt, dat je pauzes inlast bijvoorbeeld tijdens het werken en dat je voldoende slaapt.  Daarnaast is het goed om eens te kijken hoe vaak en hoeveel je achter een beeldscherm zit. Door het gebruik hiervan krijg je namelijk zeer veel prikkels binnen waardoor je heel gemakkelijk overprikkeld kunt raken.

Slaap is belangrijk. Slaap je te weinig, dan is de kans groot dat je veel vaker ongezonde voedingskeuzes zult maken en dat je neigt naar minder te bewegen. Heb je een slaaptekort dan raakt je eetlust en ook je hormonen die voor de verzadiging zorgen, uit balans. Slaaptekort kan allerlei klachten veroorzaken, denk aan;

  • Vermoeidheidsklachten.
  • Slecht humeur.
  • Verminderde concentratie en alertheid. 
  • Slechter geheugen.
  • Verminderde weerstand.
  • Ongeremde emoties.
  • Uiteindelijk kan een chronisch slaaptekort psychische en lichamelijke ziektes veroorzaken (zoals depressie, diabetes en hart- en vaatziekten). 

4. Mindset

Leefstijl verbeteren

“Alles is mindset, alles begint met een gedachte.” Hoe je met jezelf communiceert, heeft invloed op je mentale gezondheid, je emoties, overtuiging en gedachten. Maar ook op je fysieke gezondheid. Zo ervaren veel mensen die een negatieve mindset en veel stress ervaren, een gespannen en stijf lichaam, zoals een stijve nek en schouders. Maar ook kunnen er allerlei lichamelijke klachten ontstaan, zoals gevoelige darmen, een hoge spiertonus en hoge ademhaling, een verhoogde bloeddruk of hartkloppingen.

Er zijn veel boeken te lezen over het versterken van je mindset. Een aantal bekende auteurs zijn Napoleon Hill, Anthony Robbins en Michael Pilarczyk.

Leefstijl werkboek

Klanten die lid worden bij Jouw Personal Trainer Aan Huis, krijgen een GRATIS Leefstijl werkboek mee naar huis. In dit werkboek staan allerlei tips rondom je mindset, maar ook tips en weetjes rondom voeding, beweging en ontspanning. Daarnaast staan er coachingsvragen in die opgesteld zijn door een Motivational interviewing trainster. Zodat je een haalbaar plan voor jezelf kunt opstellen en jij stapsgewijs kunt werken aan het verbeteren van je leefstijl.

Heb jij ook hulp nodig bij je sportmotivatie en kun je wel een stok achter de deur gebruiken van een professional? Bij serieuze interesse bieden we je een proefles aan, zodat je vooraf kennis kunt maken met de trainer.

error: Deze content is beveiligd!