fbpx

De trainer komt naar je toe!

Zitten is het nieuwe roken

Is zitten het nieuwe roken? 4 Tips om minder te zitten

Is zitten het nieuwe roken? Deze stelling klinkt heftig en vraagt daarom om verdere uitpluizing. Zijn de gevolgen van te veel zitten vergelijkbaar met de gevolgen van roken? Zo ja, wat kunnen we dan doen om er een gezondere levensstijl op na te houden? Wij zoeken het voor je uit! 

Wat is schadelijker: roken of zitten?

Als we de gevolgen van beide zaken even op een rijtje zetten zien we dat de gevolgen van roken toch net even iets schadelijker zijn dan die van te veel te zitten. Zo hebben rokers aanzienlijk meer kans op het ontwikkelen van kanker, hart- en vaatziekten, ernstige longaandoeningen en onvruchtbaarheid. Personen die te veel zitten hebben dan weer meer kans op nek- en rugklachten, zwakkere spieren en pijn aan de ledematen. Daarbovenop zorgt langdurig zitten ook voor een verminderde toevoer van bloed en zuurstof. Ook bij langdurig zitten kan er een verhoogde kans op hart- en vaatziekten zijn, maar dat komt dan door het gebrek aan lichaamsbeweging. We kunnen concluderen dat beide zaken negatieve effecten op de gezondheid hebben, maar roken spant nog steeds de kroon.  

Waarom je beter niet blijft zitten

Zitten is misschien niet het nieuwe roken, maar de gezondheidsrisico’s van te veel of langdurig zitten mogen we niet negeren. Het kan zijn dat je te veel zit omwille van je job, fysieke gezondheid of een andere reden. Hoe dan ook, is het belangrijk om ervan bewust te zijn dat te veel of langdurig zitten niet goed is voor je. 

Al zittend neigen we vaak een houding aan te nemen waarbij de rug is gebogen en de schouders gekromd. Deze houding zorgt voor druk op de ruggengraat en omliggende spieren met rug- en nekklachten als gevolg. Deze klachten zijn op lange termijn bovendien onomkeerbaar. Daarnaast leg je bij langdurig zitten ook druk op je ledematen. Door deze druk kan het bloed onvoldoende circuleren omdat de aders deels dichtgeknepen worden. Hierdoor worden ook de spieren van minder bloedtoevoer voorzien en bovendien zullen ze ook zwakker worden omdat we onze spieren onvoldoende gebruiken in een zittende houding. Zwakkere spieren leidt dan weer tot pijn in het bekken, de knieën en rug. Onvoldoende bloed- en zuurstofcirculatie kan ook sufheid, vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken. 

Wetenschappers beweren bovendien dat te veel zitten de kans op verschillende gezondheidsproblemen, zoals obesitas, diabetes of hartaandoeningen, verhoogt. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat een zittend lichaam onvoldoende lichaamsbeweging krijgt. Om deze kwaaltjes te verminderen, is het belangrijk om te proberen zo weinig mogelijk te zitten.  

Tips om minder te zitten

Het is niet altijd even makkelijk om zitten te vermijden. Denk maar aan personen in een rolstoel, lange autoritten of een zittende kantoorjob. Toch zijn er enkele dingen die je kan doen om zó weinig mogelijk te gaan zitten. 

Tip 1. Probeer elke dag minstens een half uur te wandelen of te joggen

Het zou ons allemaal goed doen als we minstens 30 minuten per dag aan lichaamsbeweging zouden doen. Als je dagelijks veel zit, zijn deze 30 minuten lichaamsbeweging extra belangrijk. Ga lekker joggen of kies voor een rustgevende boswandeling. Je kan deze lichaamsbeweging ook gedurende de dag integreren in je routine. Vermijd bijvoorbeeld de auto of bus en verplaats je met de fiets of al lopend. Bestel je boodschappen en kleding niet online, maar fiets zelf naar de supermarkt of het centrum om daar je inkopen te doen. Zo kom je vaker buiten, doe je andere energieën op en je komt weer in beweging!

Tip 2. Ga regelmatig rechtstaan

Als je aan het werk bent, ga dan elke 30 minuten even rechtstaan. Of sta eens een extra keertje recht om een kopje koffie voor je collega te halen. Zo werk je aan je eigen gezondheid en doe je een collega een plezier. Tijdens de momenten dat je rechtstaat kan het ook fijn zijn om even lekker te stretchen. Probeer bewust te zijn van de tijd die je zittend doorbrengt en probeer deze tijd zo kort mogelijk te houden. Stel desnoods een timer in om jezelf eraan te herinneren om recht te staan. 

Tip 3. Aandacht voor ergonomie

Een statafel of een bureautafel die je naar omhoog en omlaag kan zetten, is een fijn alternatief voor een klassiek bureau. Zo kan je af en toe lekker rechtstaand werken. Naast het feit dat dit goed is voor je fysieke gezondheid, zal je ook merken dat je je staand weer beter kan concentreren omwille van een betere zuurstof- en bloedcirculatie. Neem ook eens even de tijd om je bureaustoel correct en ergonomisch in te stellen. We vinden het van nature fijner zitten met een gebogen rug en gekromde schouders, maar een rechte rug is wel beter voor je. Door je bureaustoel op een ergonomische manier in te stellen, ben je er zeker van dat als je zit, je ook goed zit. 

Tip 4. Minder zitten, meer bewust zijn

Nee, zitten is niet het nieuwe roken. Maar dat wil daarom niet zeggen dat langdurig zitten goed voor je is, in tegendeel zelfs. Door de eenvoudige tips in deze blog toe te passen en bewust om te gaan met je zitgedrag, zal je je zittijd aanzienlijk kunnen verminderen en gezondheidsproblemen beperken. 

error: Deze content is beveiligd!